Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przepisy na pyszne sałatki

Marchewka w sosie migdałowym

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

50 dag marchewki
łyżka masła
pęczek dymki
6 plastrów bekonu
jabłko
garść płatków migdałowych
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
cukier

Marchewka w sosie migdałowym - sposób wykonania:

Marchewki obrać, odciąć zielone kiście, przy każdej zostawiając kilkucentymetrowe łodyżki. Dokładnie umyć. Wodę zagotować, osolić, dodać masło.

Wrzucić marchewki i gotować przez 10 minut.

Dymkę oczyścić, jabłko umyć, przekroić, wyciąć gniazdo nasienne.

Cebulę, jabłko i bekon pokroić w kostkę jednakowej wielkości.

Bekon podsmażyć na suchej patelni, dodać jabłko i cebulę. Dusić, mieszając przez 3 minuty.

Płatki migdałowe uprażyć bez tłuszczu na drugiej patelni, dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Marchewki wyjąć z wody, wyłożyć na ogrzany półmisek i polać ciepłym sosem.

RADA
Sos podaje się tylko na gorąco, gdyż jest smażony z bekonem. Do tej potrawy najlepiej nadają się nieduże marchewki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 13-05-08| Czytano: 8834 razy |komentarz [0]
Marchewka w sosie migdałowym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz