Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Marynata - zalewa do mięsa

Czas 25 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg soli peklowanej
- 10 litrów wody
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
- 4 ząbki czosnku

Marynata - zalewa do mięsa - sposób wykonania:

Zalewę - marynatę do mięsa wędzonego przygotowujemy w proporcji 1/10 soli z wodą, tak aby na 1 kg surowego mięsa przypadał 1 litr zalewy. To sprawdzony i od wielu lat praktykowany sposób w mojej rodzinie.

Peklowaną sól rozpuszczamy mieszając w zimnej wodzie. Aby mieć pewność, że nasza zalewa ma odpowiednią proporcje, wrzucamy do niej jajko w skorupce. Powinno znajdować się tuż pod powierzchnią zalewy. Dodajemy do zalewy zmiażdżone ząbki czosnku.

W międzyczasie przyrządzamy wywar z przypraw. W tym celu wlewamy do garnuszka szklankę wody, wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. Wszystko gotujemy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak powstały wywar studzimy, cedzimy i wlewamy do przygotowywanej marynaty.

Mięso myjemy pod bieszącą zimną wodą i zalewamy marynatą, tak aby było całkowicie zakryte. Dla pewności możemy przycisnąć czystym talerzem i słoikiem z wodą. Gdyby jakaś część mięsa wystawała poza zalewę, mogłaby ulec zepsuciu.
Pozostawiamy w zimnym miejscu /lodówka, piwnica/ - w temperaturze 4 stopnie na 7 dni.
Niektórzy skracają czas moczenia mięsa do 3-4 dni, poprzez nakłuwanie sterylną strzykawką i grubą igłą mięsa marynatą. Nie polecam jednak tego sposobu, bo mięso będzie przypominało sklepowe, mokre wędliny. Aby mięso miało swój smak musi naturalnie poleżeć przynajmniej 7 dni w solnej zalewie.

Codziennie doglądamy czy zalewa jest klarowna. Gdyby zalewa zrobiła się mętna, musimy natychmiast wyjąć mięso, opłukać w zimnej wodzie i ponownie włożyć do przyrządzonej nowej marynaty.
Po tygodniu moczenia w zalewie, mięso jest gotowe do wędzenia.

Polecamy artykuł Wędzenie mięsa oraz przepis na swojską kiełbasę


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 12-08-10| komentarz [2]



2 komentarzy


Leszek
2015-05-01 10:14

Mała korekta do ww. marynaty. Sól peklująca zawiera azotyn sodu (NaNO2) , który chroni przed rozwinięciem niepożądanej mikroflory w naszym mięsie i powoduje, że nasze mięso jest intensywnie czerwone. Proponuję pomieszać sól peklującą z solą kuchenną i również będzie ok. Jeśli chodzi o udział marynaty do mięsa, to tutaj mam uwagi. Jeżeli dodamy 50% marynaty z zawartością 10% soli i 50% mięsa, to w naszym mięsie będzie 5% soli. Zapewniam wszystkich, że niewielu jest takich co to mięsa zje.Dlatego ci, którzy tak robią przed wędzeniem odmaczają mięso w wodzie tym samym wypłukują sól i wszystkie wartości odżywcze, które są w mięsie.Zdecydowanie polecam 0,4 kg marynaty na 1 kg mięsa, po wyliczeniu w mięsie zostanie 2,8% soli i to na pewno jest ok.
P.s. Z tym jajkiem to mit, jajko zepsute będzie pływać w wodzie bez soli.


Kamiś
2015-05-04 14:13

Leszko nie teoretyzuj. To nie jest przepis spisany z jakiejś strony, czy pozmieniany na podstawie innych przepisów. To nasz domowy przepis na marynatę, z którego kilka razy w roku korzystamy!
Sądzisz że cała sól z marynaty przeniknie do mięsa? Idąc tym tokiem myślenia cały alkohol z nalewki przejdzie do owoców i nalewka powinna być bezalkoholowa :-)
Co do zepsutego jajka, to się nie wypowiadam bo nie używam i nie przechowuję w kuchni zepsutych jajek.Leszku jeśli nie wiesz czy masz świeże jajka w domu to użyj swojego węchu.

Wszystkim polecam ten sprawdzony przepis na marynatę do mięsa.

Dodaj komentarz