Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Czas 25 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Marynata - zalewa do mięsa - składniki:

- 1 kg soli peklowanej
- 10 litrów wody
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
- 4 ząbki czosnku

Marynata - zalewa do mięsa - sposób wykonania:

Zalewę - marynatę do mięsa wędzonego przygotowujemy w proporcji 1/10 soli z wodą, tak aby na 1 kg surowego mięsa przypadał 1 litr zalewy. To sprawdzony i od wielu lat praktykowany sposób w mojej rodzinie.

Peklowaną sól rozpuszczamy mieszając w zimnej wodzie. Aby mieć pewność, że nasza zalewa ma odpowiednią proporcje, wrzucamy do niej jajko w skorupce. Powinno znajdować się tuż pod powierzchnią zalewy. Dodajemy do zalewy zmiażdżone ząbki czosnku.

W międzyczasie przyrządzamy wywar z przypraw. W tym celu wlewamy do garnuszka szklankę wody, wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. Wszystko gotujemy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak powstały wywar studzimy, cedzimy i wlewamy do przygotowywanej marynaty.

Mięso myjemy pod bieszącą zimną wodą i zalewamy marynatą, tak aby było całkowicie zakryte. Dla pewności możemy przycisnąć czystym talerzem i słoikiem z wodą. Gdyby jakaś część mięsa wystawała poza zalewę, mogłaby ulec zepsuciu.
Pozostawiamy w zimnym miejscu /lodówka, piwnica/ - w temperaturze 4 stopnie na 7 dni.
Niektórzy skracają czas moczenia mięsa do 3-4 dni, poprzez nakłuwanie sterylną strzykawką i grubą igłą mięsa marynatą. Nie polecam jednak tego sposobu, bo mięso będzie przypominało sklepowe, mokre wędliny. Aby mięso miało swój smak musi naturalnie poleżeć przynajmniej 7 dni w solnej zalewie.

Codziennie doglądamy czy zalewa jest klarowna. Gdyby zalewa zrobiła się mętna, musimy natychmiast wyjąć mięso, opłukać w zimnej wodzie i ponownie włożyć do przyrządzonej nowej marynaty.
Po tygodniu moczenia w zalewie, mięso jest gotowe do wędzenia.

Polecamy artykuł Wędzenie mięsa oraz przepis na swojską kiełbasę

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz