Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Czas 25 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Marynata - zalewa do mięsa - składniki:

- 1 kg soli peklowanej
- 10 litrów wody
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
- 4 ząbki czosnku

Marynata - zalewa do mięsa - sposób wykonania:

Zalewę - marynatę do mięsa wędzonego przygotowujemy w proporcji 1/10 soli z wodą, tak aby na 1 kg surowego mięsa przypadał 1 litr zalewy. To sprawdzony i od wielu lat praktykowany sposób w mojej rodzinie.

Peklowaną sól rozpuszczamy mieszając w zimnej wodzie. Aby mieć pewność, że nasza zalewa ma odpowiednią proporcje, wrzucamy do niej jajko w skorupce. Powinno znajdować się tuż pod powierzchnią zalewy. Dodajemy do zalewy zmiażdżone ząbki czosnku.

W międzyczasie przyrządzamy wywar z przypraw. W tym celu wlewamy do garnuszka szklankę wody, wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. Wszystko gotujemy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak powstały wywar studzimy, cedzimy i wlewamy do przygotowywanej marynaty.

Mięso myjemy pod bieszącą zimną wodą i zalewamy marynatą, tak aby było całkowicie zakryte. Dla pewności możemy przycisnąć czystym talerzem i słoikiem z wodą. Gdyby jakaś część mięsa wystawała poza zalewę, mogłaby ulec zepsuciu.
Pozostawiamy w zimnym miejscu /lodówka, piwnica/ - w temperaturze 4 stopnie na 7 dni.
Niektórzy skracają czas moczenia mięsa do 3-4 dni, poprzez nakłuwanie sterylną strzykawką i grubą igłą mięsa marynatą. Nie polecam jednak tego sposobu, bo mięso będzie przypominało sklepowe, mokre wędliny. Aby mięso miało swój smak musi naturalnie poleżeć przynajmniej 7 dni w solnej zalewie.

Codziennie doglądamy czy zalewa jest klarowna. Gdyby zalewa zrobiła się mętna, musimy natychmiast wyjąć mięso, opłukać w zimnej wodzie i ponownie włożyć do przyrządzonej nowej marynaty.
Po tygodniu moczenia w zalewie, mięso jest gotowe do wędzenia.

Polecamy artykuł Wędzenie mięsa oraz przepis na swojską kiełbasę

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz