Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Czas 25 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Marynata - zalewa do mięsa - składniki:

- 1 kg soli peklowanej
- 10 litrów wody
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
- 4 ząbki czosnku

Marynata - zalewa do mięsa - sposób wykonania:

Zalewę - marynatę do mięsa wędzonego przygotowujemy w proporcji 1/10 soli z wodą, tak aby na 1 kg surowego mięsa przypadał 1 litr zalewy. To sprawdzony i od wielu lat praktykowany sposób w mojej rodzinie.

Peklowaną sól rozpuszczamy mieszając w zimnej wodzie. Aby mieć pewność, że nasza zalewa ma odpowiednią proporcje, wrzucamy do niej jajko w skorupce. Powinno znajdować się tuż pod powierzchnią zalewy. Dodajemy do zalewy zmiażdżone ząbki czosnku.

W międzyczasie przyrządzamy wywar z przypraw. W tym celu wlewamy do garnuszka szklankę wody, wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. Wszystko gotujemy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak powstały wywar studzimy, cedzimy i wlewamy do przygotowywanej marynaty.

Mięso myjemy pod bieszącą zimną wodą i zalewamy marynatą, tak aby było całkowicie zakryte. Dla pewności możemy przycisnąć czystym talerzem i słoikiem z wodą. Gdyby jakaś część mięsa wystawała poza zalewę, mogłaby ulec zepsuciu.
Pozostawiamy w zimnym miejscu /lodówka, piwnica/ - w temperaturze 4 stopnie na 7 dni.
Niektórzy skracają czas moczenia mięsa do 3-4 dni, poprzez nakłuwanie sterylną strzykawką i grubą igłą mięsa marynatą. Nie polecam jednak tego sposobu, bo mięso będzie przypominało sklepowe, mokre wędliny. Aby mięso miało swój smak musi naturalnie poleżeć przynajmniej 7 dni w solnej zalewie.

Codziennie doglądamy czy zalewa jest klarowna. Gdyby zalewa zrobiła się mętna, musimy natychmiast wyjąć mięso, opłukać w zimnej wodzie i ponownie włożyć do przyrządzonej nowej marynaty.
Po tygodniu moczenia w zalewie, mięso jest gotowe do wędzenia.

Polecamy artykuł Wędzenie mięsa oraz przepis na swojską kiełbasę

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz