Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Masa solna

Czas 15 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Proporcjonalnie:
- szklanka mąki /większość tortowej + odrobinę ziemniaczanej/
- szklanka soli
- szklanka wody
- łyżeczka oleju

Masa solna - sposób wykonania:

Jak zrobić masę solną ? Masę solną wykonuje się mieszając mąkę z solą i stopniowym dodawaniu wodę, tak aby masa była plastyczna. Dodajemy łyżeczkę oleju. Ilość wody zależy od użytego gatunku mąki. Wszystko mieszamy ze sobą przez około 5-10 minut.
Z powstałej masy lepimy modele: warkocze, aniołki, koszyczki, baranki, świeczniki ...

Modele zrobione z masy solnej są gładkie i twarde jak z kamienia :-)

Wskazówki
Masa solna bardzo szybko wysycha, dlatego przed wykonaniem następnych modeli, należy ją trzymać w woreczku lub pojemniku.

Aby połączyć ze sobą elementy modelu np skrzydła aniołka, należy zwilżyć pędzlem miejsca złączenia wodą, aby się ze sobą skleiły.

Masę solną podczas wyrabiania można dowolnie zabarwic dodając pigmentu lub używając naturalnych przypraw takich jak cynamon, papryka, kurkuma, kakao.

Suszenie masy solnej tylko w piekarniku na wyłożonej folii aluminiowej w temperaturze około 80-100 stopni C /w wyższej temperaturze popęka/ przez około 3-4 godzin przy uchylonych drzwiczkach /na powietrzu w temperaturze pokojowej masa solna wysycha bardzo długo przez około 2 miesięcy/. Czas suszenia zależy od grubości modeli.

Wysuszone modele najlepiej malować farbami plakatowymi - bo nie pozostawiają plam, a potem polakierować lakierem do drewna - co doda trwałości.

Do masy solnej można dodać kleju do tapet, dzięki czemu nasze modele będą wytrzymałe na wilgoć. Klej dodaje się w trakcie mieszania powstałej masy z wody soli i mąki.

Do wyrobu dużych modeli zwiększamy dwukrotnie ilość soli.

Jest to podstawowy przepis na wykonanie masy solnej. Nabierając praktyki w zależności od tego co chcemy wykonać, każdy z nas powinien sam modyfikować proporcje składników.
Powodzenia w tworzeniu oryginalnych figurek :-)


Prześlij przepis

Kamiś | 22-07-10 | Czytano: 28601 razy | komentarzy [0]
Masa solna komentarz



Opinie i komentarze na temat Masa solna kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Masa solna prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje