Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Masa solna

Czas 15 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Masa solna - składniki:

Proporcjonalnie:
- szklanka mąki /większość tortowej + odrobinę ziemniaczanej/
- szklanka soli
- szklanka wody
- łyżeczka oleju

Masa solna - sposób wykonania:

Masa solnaJak zrobić masę solną ? Masę solną wykonuje się mieszając mąkę z solą i stopniowym dodawaniu wodę, tak aby masa była plastyczna. Dodajemy łyżeczkę oleju. Ilość wody zależy od użytego gatunku mąki. Wszystko mieszamy ze sobą przez około 5-10 minut.
Z powstałej masy lepimy modele: warkocze, aniołki, koszyczki, baranki, świeczniki ...

Modele zrobione z masy solnej są gładkie i twarde jak z kamienia u?miech

Wskazówki
Masa solna bardzo szybko wysycha, dlatego przed wykonaniem następnych modeli, należy ją trzymać w woreczku lub pojemniku.

Aby połączyć ze sobą elementy modelu np skrzydła aniołka, należy zwilżyć pędzlem miejsca złączenia wodą, aby się ze sobą skleiły.

Masę solną podczas wyrabiania można dowolnie zabarwic dodając pigmentu lub używając naturalnych przypraw takich jak cynamon, papryka, kurkuma, kakao.

Suszenie masy solnej tylko w piekarniku na wyłożonej folii aluminiowej w temperaturze około 80-100 stopni C /w wyższej temperaturze popęka/ przez około 3-4 godzin przy uchylonych drzwiczkach /na powietrzu w temperaturze pokojowej masa solna wysycha bardzo długo przez około 2 miesięcy/. Czas suszenia zależy od grubości modeli.

Wysuszone modele najlepiej malować farbami plakatowymi - bo nie pozostawiają plam, a potem polakierować lakierem do drewna - co doda trwałości.

Do masy solnej można dodać kleju do tapet, dzięki czemu nasze modele będą wytrzymałe na wilgoć. Klej dodaje się w trakcie mieszania powstałej masy z wody soli i mąki.

Do wyrobu dużych modeli zwiększamy dwukrotnie ilość soli.

Jest to podstawowy przepis na wykonanie masy solnej. Nabierając praktyki w zależności od tego co chcemy wykonać, każdy z nas powinien sam modyfikować proporcje składników.
Powodzenia w tworzeniu oryginalnych figurek u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Kamiś | 22-07-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz