Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 15 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Masa solna - składniki:

Proporcjonalnie:
- szklanka mąki /większość tortowej + odrobinę ziemniaczanej/
- szklanka soli
- szklanka wody
- łyżeczka oleju

Masa solna - sposób wykonania:

Jak zrobić masę solną ? Masę solną wykonuje się mieszając mąkę z solą i stopniowym dodawaniu wodę, tak aby masa była plastyczna. Dodajemy łyżeczkę oleju. Ilość wody zależy od użytego gatunku mąki. Wszystko mieszamy ze sobą przez około 5-10 minut.
Z powstałej masy lepimy modele: warkocze, aniołki, koszyczki, baranki, świeczniki ...

Modele zrobione z masy solnej są gładkie i twarde jak z kamienia u?miech

Wskazówki
Masa solna bardzo szybko wysycha, dlatego przed wykonaniem następnych modeli, należy ją trzymać w woreczku lub pojemniku.

Aby połączyć ze sobą elementy modelu np skrzydła aniołka, należy zwilżyć pędzlem miejsca złączenia wodą, aby się ze sobą skleiły.

Masę solną podczas wyrabiania można dowolnie zabarwic dodając pigmentu lub używając naturalnych przypraw takich jak cynamon, papryka, kurkuma, kakao.

Suszenie masy solnej tylko w piekarniku na wyłożonej folii aluminiowej w temperaturze około 80-100 stopni C /w wyższej temperaturze popęka/ przez około 3-4 godzin przy uchylonych drzwiczkach /na powietrzu w temperaturze pokojowej masa solna wysycha bardzo długo przez około 2 miesięcy/. Czas suszenia zależy od grubości modeli.

Wysuszone modele najlepiej malować farbami plakatowymi - bo nie pozostawiają plam, a potem polakierować lakierem do drewna - co doda trwałości.

Do masy solnej można dodać kleju do tapet, dzięki czemu nasze modele będą wytrzymałe na wilgoć. Klej dodaje się w trakcie mieszania powstałej masy z wody soli i mąki.

Do wyrobu dużych modeli zwiększamy dwukrotnie ilość soli.

Jest to podstawowy przepis na wykonanie masy solnej. Nabierając praktyki w zależności od tego co chcemy wykonać, każdy z nas powinien sam modyfikować proporcje składników.
Powodzenia w tworzeniu oryginalnych figurek u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz