Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Kompot z truskawek na zimę tytul
1...
| 2014-07-22 20:39 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 15 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Masa solna - składniki:

Proporcjonalnie:
- szklanka mąki /większość tortowej + odrobinę ziemniaczanej/
- szklanka soli
- szklanka wody
- łyżeczka oleju

Masa solna - sposób wykonania:

Jak zrobić masę solną ? Masę solną wykonuje się mieszając mąkę z solą i stopniowym dodawaniu wodę, tak aby masa była plastyczna. Dodajemy łyżeczkę oleju. Ilość wody zależy od użytego gatunku mąki. Wszystko mieszamy ze sobą przez około 5-10 minut.
Z powstałej masy lepimy modele: warkocze, aniołki, koszyczki, baranki, świeczniki ...

Modele zrobione z masy solnej są gładkie i twarde jak z kamienia u?miech

Wskazówki
Masa solna bardzo szybko wysycha, dlatego przed wykonaniem następnych modeli, należy ją trzymać w woreczku lub pojemniku.

Aby połączyć ze sobą elementy modelu np skrzydła aniołka, należy zwilżyć pędzlem miejsca złączenia wodą, aby się ze sobą skleiły.

Masę solną podczas wyrabiania można dowolnie zabarwic dodając pigmentu lub używając naturalnych przypraw takich jak cynamon, papryka, kurkuma, kakao.

Suszenie masy solnej tylko w piekarniku na wyłożonej folii aluminiowej w temperaturze około 80-100 stopni C /w wyższej temperaturze popęka/ przez około 3-4 godzin przy uchylonych drzwiczkach /na powietrzu w temperaturze pokojowej masa solna wysycha bardzo długo przez około 2 miesięcy/. Czas suszenia zależy od grubości modeli.

Wysuszone modele najlepiej malować farbami plakatowymi - bo nie pozostawiają plam, a potem polakierować lakierem do drewna - co doda trwałości.

Do masy solnej można dodać kleju do tapet, dzięki czemu nasze modele będą wytrzymałe na wilgoć. Klej dodaje się w trakcie mieszania powstałej masy z wody soli i mąki.

Do wyrobu dużych modeli zwiększamy dwukrotnie ilość soli.

Jest to podstawowy przepis na wykonanie masy solnej. Nabierając praktyki w zależności od tego co chcemy wykonać, każdy z nas powinien sam modyfikować proporcje składników.
Powodzenia w tworzeniu oryginalnych figurek u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz