Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |

Prosty przepis na gofry Tytul
po co olej!!!!Przeciez bez oleju beda bardziej light?...
| 2014-04-05 22:17 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 15 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Masa solna - składniki:

Proporcjonalnie:
- szklanka mąki /większość tortowej + odrobinę ziemniaczanej/
- szklanka soli
- szklanka wody
- łyżeczka oleju

Masa solna - sposób wykonania:

Jak zrobić masę solną ? Masę solną wykonuje się mieszając mąkę z solą i stopniowym dodawaniu wodę, tak aby masa była plastyczna. Dodajemy łyżeczkę oleju. Ilość wody zależy od użytego gatunku mąki. Wszystko mieszamy ze sobą przez około 5-10 minut.
Z powstałej masy lepimy modele: warkocze, aniołki, koszyczki, baranki, świeczniki ...

Modele zrobione z masy solnej są gładkie i twarde jak z kamienia u?miech

Wskazówki
Masa solna bardzo szybko wysycha, dlatego przed wykonaniem następnych modeli, należy ją trzymać w woreczku lub pojemniku.

Aby połączyć ze sobą elementy modelu np skrzydła aniołka, należy zwilżyć pędzlem miejsca złączenia wodą, aby się ze sobą skleiły.

Masę solną podczas wyrabiania można dowolnie zabarwic dodając pigmentu lub używając naturalnych przypraw takich jak cynamon, papryka, kurkuma, kakao.

Suszenie masy solnej tylko w piekarniku na wyłożonej folii aluminiowej w temperaturze około 80-100 stopni C /w wyższej temperaturze popęka/ przez około 3-4 godzin przy uchylonych drzwiczkach /na powietrzu w temperaturze pokojowej masa solna wysycha bardzo długo przez około 2 miesięcy/. Czas suszenia zależy od grubości modeli.

Wysuszone modele najlepiej malować farbami plakatowymi - bo nie pozostawiają plam, a potem polakierować lakierem do drewna - co doda trwałości.

Do masy solnej można dodać kleju do tapet, dzięki czemu nasze modele będą wytrzymałe na wilgoć. Klej dodaje się w trakcie mieszania powstałej masy z wody soli i mąki.

Do wyrobu dużych modeli zwiększamy dwukrotnie ilość soli.

Jest to podstawowy przepis na wykonanie masy solnej. Nabierając praktyki w zależności od tego co chcemy wykonać, każdy z nas powinien sam modyfikować proporcje składników.
Powodzenia w tworzeniu oryginalnych figurek u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz