Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Mazurek orzechowy

Czas 60 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Szklanka mielonych orzechów laskowych
5 jajek
6 łyżek cukru
Pół szklanki tartej bułki
Dżem, najlepiej morelowy lub wiśniowy
Orzechy laskowe, lukier do dekoracji

Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżeczki gorącej wody

Mazurek orzechowy - sposób wykonania:

Na parze ubijamy jajka z cukrem i łyżką wody. Gdy masa będzie puszysta, i podwoi objętość studzimy pianę, dodajemy orzechy i bułkę tartą.
Przelewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lub folią aluminiową (wysmarowaną tłuszczem).

Pieczemy 15-25 minut w 175 st C. Po ostudzeniu ciasto należy przekroić na pół i przełożyć dżemem.
Mazurka polewamy lukrem, i ozdabiamy orzechami laskowymi.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 06-04-12| Czytano: 4211 razy |komentarz [0]
Mazurek orzechowy komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz