Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek z kajmakiem

Czas 35 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

3 szklanki mąki
2 kostki masła
1 szklanka cukru
4 żółtka

1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
kieliszek koniaku
1 tabliczka mlecznej czekolady
bakalie do dekoracji

Mazurek z kajmakiem - sposób wykonania:

Mazurek z kajmakiem został przeze mnie wypróbowany w zeszłym roku i przyznam, że jest wyśmienity, zresztą jest świąteczną propozycją Magdy Gessler. Mazurek jest niezwykle prosty do wykonania, polecam więc szczególnie początkującym kucharkom.
Mąkę siekamy z masłem, gdy powstanie kruszonka dodajemy pozostałe składniki i ponownie siekamy, gdy składniki się połączą zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją na minimum 4 godziny do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy prostokątnej. Ciasto jest płaskie, dlatego krótko je pieczemy na jasno złoty kolor w temperaturze 200 stopni C. przez 20 minut.
Puszkę z mlekiem zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Gotową masę miksujemy z koniakiem i smarujemy nią ciasto.
Czekoladę rozpuszczamy w suchej kąpieli (można w tym momencie dodać 3 łyżki mleka), gotową masą dekorujemy ciasto.

Masę kajmakową możemy też uzyskać poprzez rozpuszczenie w kąpieli wodnej pół kg cukierków krówek :-)


Prześlij przepis

asieńka | 23-03-11 | Czytano: 53975 razy | komentarzy [2]
Mazurek z kajmakiem komentarz



Opinie i komentarze na temat Mazurek z kajmakiem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Mazurek z kajmakiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Agnieszka
2016-03-16 17:57

jaki czas pieczenia

Autor
Ania
2016-03-19 9:34

Mazurek jest cienkim ciastem dlatego krótko je pieczemy. W zależności od naszego piekarnika przez około 20 minut trzeba doglądać co jakiś czas by trafić w jasno złoty kolor :) Uwielbiam to ciasto.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje