Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek z kajmakiem

Czas 35 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

3 szklanki mąki
2 kostki masła
1 szklanka cukru
4 żółtka

1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
kieliszek koniaku
1 tabliczka mlecznej czekolady
bakalie do dekoracji

Mazurek z kajmakiem - sposób wykonania:

Mazurek z kajmakiem został przeze mnie wypróbowany w zeszłym roku i przyznam, że jest wyśmienity, zresztą jest świąteczną propozycją Magdy Gessler. Mazurek jest niezwykle prosty do wykonania, polecam więc szczególnie początkującym kucharkom.
Mąkę siekamy z masłem, gdy powstanie kruszonka dodajemy pozostałe składniki i ponownie siekamy, gdy składniki się połączą zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją na minimum 4 godziny do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy prostokątnej. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopni C.
Puszkę z mlekiem zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Gotową masę miksujemy z koniakiem i smarujemy nią ciasto.
Czekoladę rozpuszczamy w suchej kąpieli (można w tym momencie dodać 3 łyżki mleka), gotową masą dekorujemy ciasto.

Masę kajmakową możemy też uzyskać poprzez rozpuszczenie w kąpieli wodnej pół kg cukierków krówek :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 23-03-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz