Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Czas 35 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Mazurek z kajmakiem - składniki:

3 szklanki mąki
2 kostki masła
1 szklanka cukru
4 żółtka

1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
kieliszek koniaku
1 tabliczka mlecznej czekolady
bakalie do dekoracji

Mazurek z kajmakiem - sposób wykonania:

Mazurek z kajmakiem został przeze mnie wypróbowany w zeszłym roku i przyznam, że jest wyśmienity, zresztą jest świąteczną propozycją Magdy Gessler. Mazurek jest niezwykle prosty do wykonania, polecam więc szczególnie początkującym kucharkom.
Mąkę siekamy z masłem, gdy powstanie kruszonka dodajemy pozostałe składniki i ponownie siekamy, gdy składniki się połączą zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją na minimum 4 godziny do lodówki. Następnie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy prostokątnej. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopni C.
Puszkę z mlekiem zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Gotową masę miksujemy z koniakiem i smarujemy nią ciasto.
Czekoladę rozpuszczamy w suchej kąpieli (można w tym momencie dodać 3 łyżki mleka), gotową masą dekorujemy ciasto.

Masę kajmakową możemy też uzyskać poprzez rozpuszczenie w kąpieli wodnej pół kg cukierków krówek u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz