Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek z makiem

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

90 dag gotowej masy makowej
10 dag cukru
8 jajek
10 dag miodu
3 tabliczki gorzkiej czekolady
10 ml śmietany 30%
5 łyżek masła
rum (50 ml)

dekoracja (dowolna)
2 paluszki
kilka migdałów

Mazurek z makiem - sposób wykonania:

Żółtka oddzielamy od białek - po czym z białek ubijamy pianę pod koniec ubijania dodajemy połowę porcji cukru. Żółtka zaś ucieramy z drugą połową.
Masę makową mieszamy z utartymi żółtkami, dodajemy też miód oraz ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kremówkę. Masło ucieramy an puch, dodajemy czekoladę oraz rum. Kremem smarujemy upieczony i przestudzony mazurek, dekorujemy robiąc z paluszków gałązki a z migdałów - bazie oraz wg uznania.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 09-04-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz