Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Very nice site!...
| 2015-03-01 19:05 |

ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek z makiem

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Mazurek z makiem - składniki:

90 dag gotowej masy makowej
10 dag cukru
8 jajek
10 dag miodu
3 tabliczki gorzkiej czekolady
10 ml śmietany 30%
5 łyżek masła
rum (50 ml)

dekoracja (dowolna)
2 paluszki
kilka migdałów


Mazurek z makiem - sposób wykonania:

Mazurek z makiemŻółtka oddzielamy od białek - po czym z białek ubijamy pianę pod koniec ubijania dodajemy połowę porcji cukru. Żółtka zaś ucieramy z drugą połową.
Masę makową mieszamy z utartymi żółtkami, dodajemy też miód oraz ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kremówkę. Masło ucieramy an puch, dodajemy czekoladę oraz rum. Kremem smarujemy upieczony i przestudzony mazurek, dekorujemy robiąc z paluszków gałązki a z migdałów - bazie oraz wg uznania.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 09-04-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz