Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz keyword1
Thanks, I have recently been seeking for facts about this topic for ages and yours is the best I have found so far....
| 2015-01-26 10:03 |

ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek z pomarańczami

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Mazurek z pomarańczami - składniki:

400 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Kostka masła (200 g)
100 g cukru pudru

4 pomarańcze
4 mandarynki
1 cytryna
150 g cukru pudru

tłuszcz do formy
ozdoby z gorzkiej czekolady

Mazurek z pomarańczami - sposób wykonania:

Mazurek z pomarańczamiMąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, wbić żółtko wsypać cukier puder, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować placek grubości około 0,5 cm, wylepić formę posmarowaną tłuszczem, formując brzeg. Piec 15 min w temperaturze 200 st.C.

Pomarańcze, manadrynki i cytrynę wyszorować, opłukać, sparzyć, przekroić, usunąć pestki i zmielić razem ze skórką w maszynce.

Powstałą masę przełożyć do rondla, dodać resztę cukru pudru, wlać odrobinę wody i mieszając podgrzewać na małym ogniu ok.30 minut.

Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie, udekorować ozdobami z gorzkiej czekolady.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 26-03-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz