Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek z pomarańczami

Składniki:

400 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Kostka masła (200 g)
100 g cukru pudru

4 pomarańcze
4 mandarynki
1 cytryna
150 g cukru pudru

tłuszcz do formy
ozdoby z gorzkiej czekolady

Mazurek z pomarańczami - sposób wykonania:

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, wbić żółtko wsypać cukier puder, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować placek grubości około 0,5 cm, wylepić formę posmarowaną tłuszczem, formując brzeg. Piec 15 min w temperaturze 200 st.C.

Pomarańcze, manadrynki i cytrynę wyszorować, opłukać, sparzyć, przekroić, usunąć pestki i zmielić razem ze skórką w maszynce.

Powstałą masę przełożyć do rondla, dodać resztę cukru pudru, wlać odrobinę wody i mieszając podgrzewać na małym ogniu ok.30 minut.

Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie, udekorować ozdobami z gorzkiej czekolady.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-03-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz