Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Mazurek z pomarańczami - składniki:

400 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki śmietany
Kostka masła (200 g)
100 g cukru pudru

4 pomarańcze
4 mandarynki
1 cytryna
150 g cukru pudru

tłuszcz do formy
ozdoby z gorzkiej czekolady

Mazurek z pomarańczami - sposób wykonania:

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, wbić żółtko wsypać cukier puder, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować placek grubości około 0,5 cm, wylepić formę posmarowaną tłuszczem, formując brzeg. Piec 15 min w temperaturze 200 st.C.

Pomarańcze, manadrynki i cytrynę wyszorować, opłukać, sparzyć, przekroić, usunąć pestki i zmielić razem ze skórką w maszynce.

Powstałą masę przełożyć do rondla, dodać resztę cukru pudru, wlać odrobinę wody i mieszając podgrzewać na małym ogniu ok.30 minut.

Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie, udekorować ozdobami z gorzkiej czekolady.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz