Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 45 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Mięso w sosie chrzanowym - składniki:

1,5 kg wołowiny (krzyżowa lub szponder)
4 szklanki wrzątku
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, kawałek kapusty)
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól

sos chrzanowy:
łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
szklanka wywaru wołowego
szklanka śmietanki 30%
3 łyżki chrzanu
sok z cytryny
szczypta cukru
szczypta soli

puree:
ziemniaki
łyżka masła
3 łyżki śmietanki

Mięso w sosie chrzanowym - sposób wykonania:

Pyszne mięso w sosie chrzanowym z programu Ewa Gotuje.
Sztukę mięsa myjemy i osuszamy. W garnku rozgrzewamy i obsmażamy (bez użycia tłuszczu) mięso z każdej strony. następnie mięso zalewamy wrzątkiem, dodajemy włoszczyznę oraz cebulę (przekrojoną na pół i podpieczoną na gazie). Dodajemy też ziele angielskie, liść laurowy i sól. Mięso dusimy w szybkowarze 20 minut natomiast w tradycyjnym garnku około2 godzin aż mięso będzie miękkie.

Na maśle zasmażamy mąkę, dodajemy wywar wołowy i śmietanę, sos dusimy aż nieco zgęstnieje wówczas dodajemy chrzan , doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą i cukrem.
Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowym oraz puree (ziemniaki ugniatamy z masłem i śmietanką).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz