Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Mięso w sosie chrzanowym

Czas 45 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 50 zł

Składniki:

1,5 kg wołowiny (krzyżowa lub szponder)
4 szklanki wrzątku
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, kawałek kapusty)
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól

sos chrzanowy:
łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
szklanka wywaru wołowego
szklanka śmietanki 30%
3 łyżki chrzanu
sok z cytryny
szczypta cukru
szczypta soli

puree:
ziemniaki
łyżka masła
3 łyżki śmietanki

Mięso w sosie chrzanowym - sposób wykonania:

Pyszne mięso w sosie chrzanowym z programu Ewa Gotuje.
Sztukę mięsa myjemy i osuszamy. W garnku rozgrzewamy i obsmażamy (bez użycia tłuszczu) mięso z każdej strony. następnie mięso zalewamy wrzątkiem, dodajemy włoszczyznę oraz cebulę (przekrojoną na pół i podpieczoną na gazie). Dodajemy też ziele angielskie, liść laurowy i sól. Mięso dusimy w szybkowarze 20 minut natomiast w tradycyjnym garnku około2 godzin aż mięso będzie miękkie.

Na maśle zasmażamy mąkę, dodajemy wywar wołowy i śmietanę, sos dusimy aż nieco zgęstnieje wówczas dodajemy chrzan , doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą i cukrem.
Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem chrzanowym oraz puree (ziemniaki ugniatamy z masłem i śmietanką).


Prześlij przepis

mewa80 | 15-10-11 | Czytano: 55066 razy | komentarzy [0]
Mięso w sosie chrzanowym komentarz



Opinie i komentarze na temat Mięso w sosie chrzanowym kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Mięso w sosie chrzanowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje