Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 50 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Migdałowiec siostry Anastazji - składniki:

2 duże opakowania krakersów

Krem:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 niesłodzony budyń śmietankowy
25 dag masła
1 jajko

Wierzch:
pół litra śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
10 dag płatków migdałowych

1 puszka mleka skondensowanego (słodzone)

Migdałowiec siostry Anastazji - sposób wykonania:

To ciasto bardzo mnie zaintrygowało,po zrobieniu okazało się, że słusznie u?miech. Słodka masa świetnie komponuje się ze słonymi krakersami, ogólnie ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga pieczenia.

Zrobienie zaczynamy od gotowania puszki mleka przez 3 godziny aby uzyskać gęsty kajmak. Puszka w trakcie gotowania musi być stale przykryta wodą. W sklepach można tez kupić gotowa masę kajmakową.
Migdały prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru (uwaga aby nie przypalić).

W 1,5 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a po zagotowaniu wlewamy wolnym strumieniem ciągle mieszając rozprowadzoną w mleku mąkę z pozostałymi dodatkami, dokładnie tak jak gotuje się budyń. Budyń musi być gęsty. Masę studzimy, masło ucieramy następnie (wciąż ucierając) dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyniu aż do jego wyczerpania. Masło musi mieć temperaturę pokojową.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, studzimy. Ubijamy śmietanę ( z 30stki ), po ubiciu dodajemy wystudzoną (ale nie zastygnięta) żelatynę.
Na spód blaszki wykładamy papier do pieczenia a następnie krakersy, na to wykładamy masę budyniową, na to krakersy, następnie karmel, krakersy, warstwy kończy bita śmietana którą posypujemy migdałami. Ciasto musi postać aby warstwy przeszły sobą.

Uwaga dotycząca kajmaku: gotowy kajmak ma konsystencję niemalże kauczuku, ciężko go rozsmarować na kruchych krakersach. Aby nieco zmienić mu konsystencję podgrzałam go w kąpieli wodnej i dodałam łyżkę mleka, wymieszałam na jednolitą konsystencję. I nie było problemu z rozprowadzeniem go na cieście.
  • Currently 3.33/5

3.3/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-09 1:48 Tytul
ja kazdego krakersa z wierzchu smaruje kajmakiem ukladam na blaszce a potem juz bardzo latwo rozprowadzic reszte...



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-02 16:30 budyn
Coś ten budyń nie wychodzi Za
długo nie można gotować bo się przypala



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-31 19:44 Tytul
Witam Proszę napisa czy to ciasto trzyma się w lodówce jak je zrobimy czy myle sie ? Proszę o radę

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-03-31 19:49 migdałowiec
tak, ciasto najlepiej trzymać w lodówce, żeby nie przeszło zapachami lodówki, dobrze jest umieścić je w specjalnym pojemniku na ciasto


kulinarne przepisy Dodaj komentarz