Strona główna >> Desery >> Ciasta

Migdałowiec siostry Anastazji

Czas 50 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 duże opakowania krakersów

Krem:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 niesłodzony budyń śmietankowy
25 dag masła
1 jajko

Wierzch:
pół litra śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
10 dag płatków migdałowych

1 puszka mleka skondensowanego (słodzone)

Migdałowiec siostry Anastazji - sposób wykonania:

To ciasto bardzo mnie zaintrygowało,po zrobieniu okazało się, że słusznie :). Słodka masa świetnie komponuje się ze słonymi krakersami, ogólnie ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga pieczenia.

Zrobienie zaczynamy od gotowania puszki mleka przez 3 godziny aby uzyskać gęsty kajmak. Puszka w trakcie gotowania musi być stale przykryta wodą. W sklepach można tez kupić gotowa masę kajmakową.
Migdały prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru (uwaga aby nie przypalić).

W 1,5 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a po zagotowaniu wlewamy wolnym strumieniem ciągle mieszając rozprowadzoną w mleku mąkę z pozostałymi dodatkami, dokładnie tak jak gotuje się budyń. Budyń musi być gęsty. Masę studzimy, masło ucieramy następnie (wciąż ucierając) dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyniu aż do jego wyczerpania. Masło musi mieć temperaturę pokojową.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, studzimy. Ubijamy śmietanę ( z 30stki ), po ubiciu dodajemy wystudzoną (ale nie zastygnięta) żelatynę.
Na spód blaszki wykładamy papier do pieczenia a następnie krakersy, na to wykładamy masę budyniową, na to krakersy, następnie karmel, krakersy, warstwy kończy bita śmietana którą posypujemy migdałami. Ciasto musi postać aby warstwy przeszły sobą.

Uwaga dotycząca kajmaku: gotowy kajmak ma konsystencję niemalże kauczuku, ciężko go rozsmarować na kruchych krakersach. Aby nieco zmienić mu konsystencję podgrzałam go w kąpieli wodnej i dodałam łyżkę mleka, wymieszałam na jednolitą konsystencję. I nie było problemu z rozprowadzeniem go na cieście.
  • Currently 3.33/5

3.3/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 19-11-10| komentarz [4]



4 komentarzy


Tytul
2011-03-09 1:48

ja kazdego krakersa z wierzchu smaruje kajmakiem ukladam na blaszce a potem juz bardzo latwo rozprowadzic reszte...


budyn
2011-07-02 16:30

Coś ten budyń nie wychodzi Za
długo nie można gotować bo się przypala


Tytul
2012-03-31 19:44

Witam Proszę napisa czy to ciasto trzyma się w lodówce jak je zrobimy czy myle sie ? Proszę o radę


migdałowiec
2012-03-31 19:49

tak, ciasto najlepiej trzymać w lodówce, żeby nie przeszło zapachami lodówki, dobrze jest umieścić je w specjalnym pojemniku na ciasto

Dodaj komentarz