Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Very nice site!...
| 2015-03-01 19:05 |

ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Migdałowiec siostry Anastazji

Czas 50 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Migdałowiec siostry Anastazji - składniki:

2 duże opakowania krakersów

Krem:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 niesłodzony budyń śmietankowy
25 dag masła
1 jajko

Wierzch:
pół litra śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
10 dag płatków migdałowych

1 puszka mleka skondensowanego (słodzone)

Migdałowiec siostry Anastazji - sposób wykonania:

Migdałowiec siostry AnastazjiTo ciasto bardzo mnie zaintrygowało,po zrobieniu okazało się, że słusznie u?miech. Słodka masa świetnie komponuje się ze słonymi krakersami, ogólnie ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga pieczenia.

Zrobienie zaczynamy od gotowania puszki mleka przez 3 godziny aby uzyskać gęsty kajmak. Puszka w trakcie gotowania musi być stale przykryta wodą. W sklepach można tez kupić gotowa masę kajmakową.
Migdały prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru (uwaga aby nie przypalić).

W 1,5 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a po zagotowaniu wlewamy wolnym strumieniem ciągle mieszając rozprowadzoną w mleku mąkę z pozostałymi dodatkami, dokładnie tak jak gotuje się budyń. Budyń musi być gęsty. Masę studzimy, masło ucieramy następnie (wciąż ucierając) dodajemy stopniowo po jednej łyżce budyniu aż do jego wyczerpania. Masło musi mieć temperaturę pokojową.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, studzimy. Ubijamy śmietanę ( z 30stki ), po ubiciu dodajemy wystudzoną (ale nie zastygnięta) żelatynę.
Na spód blaszki wykładamy papier do pieczenia a następnie krakersy, na to wykładamy masę budyniową, na to krakersy, następnie karmel, krakersy, warstwy kończy bita śmietana którą posypujemy migdałami. Ciasto musi postać aby warstwy przeszły sobą.

Uwaga dotycząca kajmaku: gotowy kajmak ma konsystencję niemalże kauczuku, ciężko go rozsmarować na kruchych krakersach. Aby nieco zmienić mu konsystencję podgrzałam go w kąpieli wodnej i dodałam łyżkę mleka, wymieszałam na jednolitą konsystencję. I nie było problemu z rozprowadzeniem go na cieście.

  • Currently 3.33/5

3.3/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 19-11-10 | komentarz [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-09 1:48 Tytul
ja kazdego krakersa z wierzchu smaruje kajmakiem ukladam na blaszce a potem juz bardzo latwo rozprowadzic reszte...



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-02 16:30 budyn
Coś ten budyń nie wychodzi Za
długo nie można gotować bo się przypala



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-31 19:44 Tytul
Witam Proszę napisa czy to ciasto trzyma się w lodówce jak je zrobimy czy myle sie ? Proszę o radę

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-03-31 19:49 migdałowiec
tak, ciasto najlepiej trzymać w lodówce, żeby nie przeszło zapachami lodówki, dobrze jest umieścić je w specjalnym pojemniku na ciasto


komentarze Dodaj komentarz