Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 25 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Miodownik - składniki:

pół kostki masła
2 czubate łyżki miodu
szklanka cukru pudru
4 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 jajka

krem:
pół litra mleka
budyń waniliowy
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
50 g rodzynek

Miodownik - sposób wykonania:

Tradycyjny miodownik z kremem budyniowym, choć zamiast niego wystarczy placki przełożyć bitą śmietaną lub innym kremem wg własnej receptury.

Do garnka wkładamy masło, roztapiamy, dodajemy miód i cukier puder, gotujemy 5 minut mieszając.
Następnie masę studzimy, gdy będzie ciepła lae nie gorąca dodajemy do niej mąkę sodę i jajka - miksujemy.

Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy oddzielnie w tortownicy przez około 15 minut w temperaturze około 170-180 stopni C.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce ugotowanego i ostudzonego budyniu, ciągle mieszając aż do jego wyczerpania. Następnie dodajemy sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki, mieszamy.
Przestudzone placki przekładamy kremem, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin aby "przeszło" kremem.
Wspaniałe ciasto u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-06 15:19 Tytul
czy koniecznie trzeba dzielic ciasto na trzy czesci?bo dla mnie to troche bezsensu. Czy nie mozna razem upiec i potrzymac dluzej w piekarniku?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-06 17:43 miodownik
można u?miechna pewno, tylko może ciężko potem przekroić, nie wiem bo ja zawsze piekę oddzielnie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-25 16:37 miniasia001
Ciasto pychota! Polecam wszystkim!
Tylko ja upieklam nie w tortownicy (bo pierwszy placek wydawal mi sie za gruby) tylko w blaszce jak do karpatki, nie tej duzej tylko troche mniejszej, ale nastepnym razem sprubuje w duzej.
To ciasto znam tez pod nazwa `cudak` z masa z kaszy mannej.
I polecam jeszcze polewe czekoladowa i obsypac wiurkami.
Polewa:
6 lyzek mleka/wody
8 lyzek cukru
4 lyzki kakao
10 dkg masla
Wszystkie skladniki laczymy w garnku, gotujemy kilka minut mieszajac. Ostudzona polewamy ciasto. na koniec obsypujemy wiurkami.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-26 16:22 orzeszek
robię masę orzechowa , miele włoskie orzechy , zalewam gorącym mlekiem by sęczniały i łądnie pachniały , ucieram masło z cukrem i dodaje do tego sparzone orzechy. Wierzch ostatnego placka też smaruje tą masą i rysuje szachownice taka jak wielkość jednego ciastka taka kratke na przemian posypuje tartą gorzką czekolada i platkami migdałow



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-12 17:23 miodownik
4 szkl maki chyba troche za duzo, nie moglam tego zmiksowac - masakra ,a teraz czekam na efekt ale nie wierze ze cos z tego wyjdzie.



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-22 20:57 Tytul
pyszny ten miodownik tylko trzeba miks. na gazie


kulinarne przepisy Dodaj komentarz