Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 25 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Miodownik - składniki:

pół kostki masła
2 czubate łyżki miodu
szklanka cukru pudru
4 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 jajka

krem:
pół litra mleka
budyń waniliowy
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
50 g rodzynek

Miodownik - sposób wykonania:

Tradycyjny miodownik z kremem budyniowym, choć zamiast niego wystarczy placki przełożyć bitą śmietaną lub innym kremem wg własnej receptury.

Do garnka wkładamy masło, roztapiamy, dodajemy miód i cukier puder, gotujemy 5 minut mieszając.
Następnie masę studzimy, gdy będzie ciepła lae nie gorąca dodajemy do niej mąkę sodę i jajka - miksujemy.

Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy oddzielnie w tortownicy przez około 15 minut w temperaturze około 170-180 stopni C.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce ugotowanego i ostudzonego budyniu, ciągle mieszając aż do jego wyczerpania. Następnie dodajemy sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki, mieszamy.
Przestudzone placki przekładamy kremem, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin aby "przeszło" kremem.
Wspaniałe ciasto u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-06 15:19 Tytul
czy koniecznie trzeba dzielic ciasto na trzy czesci?bo dla mnie to troche bezsensu. Czy nie mozna razem upiec i potrzymac dluzej w piekarniku?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-06 17:43 miodownik
można u?miechna pewno, tylko może ciężko potem przekroić, nie wiem bo ja zawsze piekę oddzielnie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-25 16:37 miniasia001
Ciasto pychota! Polecam wszystkim!
Tylko ja upieklam nie w tortownicy (bo pierwszy placek wydawal mi sie za gruby) tylko w blaszce jak do karpatki, nie tej duzej tylko troche mniejszej, ale nastepnym razem sprubuje w duzej.
To ciasto znam tez pod nazwa `cudak` z masa z kaszy mannej.
I polecam jeszcze polewe czekoladowa i obsypac wiurkami.
Polewa:
6 lyzek mleka/wody
8 lyzek cukru
4 lyzki kakao
10 dkg masla
Wszystkie skladniki laczymy w garnku, gotujemy kilka minut mieszajac. Ostudzona polewamy ciasto. na koniec obsypujemy wiurkami.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-26 16:22 orzeszek
robię masę orzechowa , miele włoskie orzechy , zalewam gorącym mlekiem by sęczniały i łądnie pachniały , ucieram masło z cukrem i dodaje do tego sparzone orzechy. Wierzch ostatnego placka też smaruje tą masą i rysuje szachownice taka jak wielkość jednego ciastka taka kratke na przemian posypuje tartą gorzką czekolada i platkami migdałow



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-12 17:23 miodownik
4 szkl maki chyba troche za duzo, nie moglam tego zmiksowac - masakra ,a teraz czekam na efekt ale nie wierze ze cos z tego wyjdzie.



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-22 20:57 Tytul
pyszny ten miodownik tylko trzeba miks. na gazie


kulinarne przepisy Dodaj komentarz