Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Miodownik

Czas 25 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Miodownik - składniki:

pół kostki masła
2 czubate łyżki miodu
szklanka cukru pudru
4 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 jajka

krem:
pół litra mleka
budyń waniliowy
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
50 g rodzynek

Miodownik - sposób wykonania:

MiodownikTradycyjny miodownik z kremem budyniowym, choć zamiast niego wystarczy placki przełożyć bitą śmietaną lub innym kremem wg własnej receptury.

Do garnka wkładamy masło, roztapiamy, dodajemy miód i cukier puder, gotujemy 5 minut mieszając.
Następnie masę studzimy, gdy będzie ciepła lae nie gorąca dodajemy do niej mąkę sodę i jajka - miksujemy.

Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy oddzielnie w tortownicy przez około 15 minut w temperaturze około 170-180 stopni C.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce ugotowanego i ostudzonego budyniu, ciągle mieszając aż do jego wyczerpania. Następnie dodajemy sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki, mieszamy.
Przestudzone placki przekładamy kremem, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin aby "przeszło" kremem.
Wspaniałe ciasto u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 03-10-10 | komentarz [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-06 15:19 Tytul
czy koniecznie trzeba dzielic ciasto na trzy czesci?bo dla mnie to troche bezsensu. Czy nie mozna razem upiec i potrzymac dluzej w piekarniku?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-06 17:43 miodownik
można u?miechna pewno, tylko może ciężko potem przekroić, nie wiem bo ja zawsze piekę oddzielnie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-25 16:37 miniasia001
Ciasto pychota! Polecam wszystkim!
Tylko ja upieklam nie w tortownicy (bo pierwszy placek wydawal mi sie za gruby) tylko w blaszce jak do karpatki, nie tej duzej tylko troche mniejszej, ale nastepnym razem sprubuje w duzej.
To ciasto znam tez pod nazwa `cudak` z masa z kaszy mannej.
I polecam jeszcze polewe czekoladowa i obsypac wiurkami.
Polewa:
6 lyzek mleka/wody
8 lyzek cukru
4 lyzki kakao
10 dkg masla
Wszystkie skladniki laczymy w garnku, gotujemy kilka minut mieszajac. Ostudzona polewamy ciasto. na koniec obsypujemy wiurkami.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-26 16:22 orzeszek
robię masę orzechowa , miele włoskie orzechy , zalewam gorącym mlekiem by sęczniały i łądnie pachniały , ucieram masło z cukrem i dodaje do tego sparzone orzechy. Wierzch ostatnego placka też smaruje tą masą i rysuje szachownice taka jak wielkość jednego ciastka taka kratke na przemian posypuje tartą gorzką czekolada i platkami migdałow



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-12 17:23 miodownik
4 szkl maki chyba troche za duzo, nie moglam tego zmiksowac - masakra ,a teraz czekam na efekt ale nie wierze ze cos z tego wyjdzie.



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-22 20:57 Tytul
pyszny ten miodownik tylko trzeba miks. na gazie


komentarze Dodaj komentarz