Strona główna >> Desery >> Ciasta

Murzynek

Czas 60 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kostka masła lub margaryny
7 łyżek wody
1 szklanka cukru
3 łyżki naturalnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
1 łyżkę oleju słonecznikowego
3-4 żółtka
ubita na sztywno piane z białek
olejek zapachowy

Murzynek - sposób wykonania:

1. margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać do zagotowania i gotować 5 minut na małym ogniu.
2. Odstawić. Od ostudzonej masy odlać 1/2 szklanki na polewę
3. Po całkowitym ostygnięciu do czekoladowej
masy dodać resztę składników czyli: proszek, mąkę, olej, żółtka, ubita piane z białek i olejek zapachowy.
4. Po upieczeniu polać polewą.
5. Pieczemy około 55-60 minut w 170 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 08-05-08| komentarz [8]



8 komentarzy


murzynek gotowany!!
2009-03-22 14:24

13 lat i chcialam spróbowac zrobic

murzynka!!
doskonaly prtzepis najleppiej przelozyc go marmolada i jest pycha!!:)


murzynek
2009-03-26 16:46

pycha


pyatnie
2009-07-20 18:28

ale to wszystko razem trzeba za gotować??


Tytul
2011-02-22 18:01

jak długo trzeba go piec???????


murzynek
2011-02-22 18:13

dużo zależy od piekarnika ale około 55-60 minut w 170 stopniach C.


Dobre
2011-03-08 16:44

Pyszny


Tytul
2014-05-22 9:03

To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam .


Tytul
2014-05-22 9:07

To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz pieklam ciasto w szkole podstawowej .Naprawde polecam !! Prawda jest taka ,ze to najlepszy przepis w całym necie !!!

Dodaj komentarz