Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Murzynek migdałowy z wiśniami

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność Koszt:

Składniki:

- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżek stołowych kakao
- 3 łyżki stołowe śmietany
- dżem wiśniowy
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- rodzynki
- płatki migdałowe
- gotowa polewa czekoladowa

Murzynek migdałowy z wiśniami - sposób wykonania:

1. W rondelku rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy cukier, kakao, śmietanę oraz wcześniej roztopioną tabliczkę mlecznej i pół tabliczki białej czekolady.
2. Czekamy aż wystygnie.
3. Następnie do zimnej masy dodajemy mąkę, jajka, zmielone i całe migdały oraz rodzynki.
4. Wszystko dokładnie miksujemy.
5. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C i pieczemy 50 min lub trochę dłużej (jeśli pojawi się taka potrzeba).
6. Ostrożnie wyjmujemy formę z piekarnika i czekamy aż przestygnie.
7. Następnie przecinamy ciasto wzdłuż, smarujemy w środku dżemem i nakładamy górną warstwę ciasta.
8. Ciasto polewamy gotową już polewą czekoladową oraz posypujemy startą przez nas czekoladą mleczną.
I gotowe.

Uwaga!
Podczas pieczenia się ciasta pod żadnym pozorem nie należy otwierać piekarnika, bo nasz murzynek może opaść!

SMACZNEGO!!!

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 11-08-11| Czytano: 5516 razy |komentarz [0]
Murzynek migdałowy z wiśniami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz