Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Murzynek z serem

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

część czekoladowa:
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
pół kostki masła
szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
masa serowa:
pół kostki miękkiego masła
60 dag twarogu
szklanka cukru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki krupczatki
3 jajka
masło i bułka tarta do formy

Murzynek z serem - sposób wykonania:

Przepis na dwukolorowy serownik - murzynek z programu Ewa Gotuje. Wodę mieszamy z kakao, masłem i cukrem, gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mąkę (przesianą) połączoną z proszkiem do pieczenia. Żółtka dodajemy do masy i mieszamy mikserem a z białek ubijamy pianę. Ubitą dodajemy do masy i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Część serowa: masło ucieramy na puch, dodajemy ser (wcześniej dwukrotnie zmielony), cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Całość ucieramy, najlepiej użyć robota.
Do masy dodajemy żółtka a białka ubijamy na pianę a następnie dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, do formy wylewamy masę czekoladową, następnie na nią za pomocą łyżki wykładamy masę serową. Sernik murzynek pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 27-05-11| komentarz [9]



9 komentarzy


Sernik na murzynku, czemu
2011-08-17 18:34

Witam, mam pytanko. Robie wszystko wedlug przepisu a mimo to serki opada do srodka a murzynek jest na wierzchu po upoieczeniu ciasta. W czym tkwi problem?


murzynek sernik
2011-08-17 18:48

nie wiem nie robiłam akurat tego ciasta ale to co mi przychodzi do głowy - masa serowa jest cięższa dlatego opada na dno le po upieczeniu i przewróceniu "do góry nogami" znowu będzie na górze :D. To taka moja sugestia - proszę spróbować ;-)


Tytul
2011-08-20 11:52

Nie wylewamy masy serowej tylko nakładamy ją delikatnie łyżką na wierch w niedużych odstępach :)


Tytul
2011-08-25 15:15

hej ;) Ja robiłam to ciasto i powiem wam,że nie opadła mi masa serowa.. może to zależeć od świeżości jaj. Czym są świeższe tym bardziej puszyste i ta masa serowa jest przez to lekka. Może problem tkwi w tym,że twarog nie jest dobrze zmielony? Pyszne ciasto. Mogłabym robić co tydzień ! :)


Edzia
2012-01-23 20:10

A dodałaś mase serową do piany z białek .. bo jeżeli odwrotnie to dlatego może opadać


Tytul
2012-01-26 12:35

ja robiłam i wyszło ok, tylko chyba dałam za mało proszku do sernika


:)
2012-02-03 12:05

Włąsnie sernik w pekarniku wyladowal.Ale z tego co zauwazylam u mnei bezie dosc podobnie ze ser opada na dno. no i wogole troszki niskawy ten sernik. a dalam ilosc proszku wg przepisu


Młody ?! kuchcik
2013-06-27 21:04

No cóż jutro ten dzień zobaczymy, co to wyjdzie? Zastanawiam się tylko, jaką blachę tu użyć.


Młody!? Kuchcik
2013-06-28 15:57

I już postrachu ciasto wyszło palce lizać i blaszka była dobra, ale co najgorsze już go dziewczyny zjadły ha ha. Ciasto urosło jak ta „lala”, ale poziomu nie było żadnego. Zapewne można to osiągnąć podpiekając ciemne ciasto i dopiero na nim masę serową a inaczej to tylko Photoshop i będzie równo. Ciasto smaczne i ciekawe. Pozdrawiam i dziękuje za nowe doznania ha ha.

Dodaj komentarz