Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Murzynek z serem - składniki:

część czekoladowa:
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
pół kostki masła
szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
masa serowa:
pół kostki miękkiego masła
60 dag twarogu
szklanka cukru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki krupczatki
3 jajka
masło i bułka tarta do formy


Murzynek z serem - sposób wykonania:

Przepis na dwukolorowy serownik - murzynek z programu Ewa Gotuje. Wodę mieszamy z kakao, masłem i cukrem, gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mąkę (przesianą) połączoną z proszkiem do pieczenia. Żółtka dodajemy do masy i mieszamy mikserem a z białek ubijamy pianę. Ubitą dodajemy do masy i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Część serowa: masło ucieramy na puch, dodajemy ser (wcześniej dwukrotnie zmielony), cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Całość ucieramy, najlepiej użyć robota.
Do masy dodajemy żółtka a białka ubijamy na pianę a następnie dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, do formy wylewamy masę czekoladową, następnie na nią za pomocą łyżki wykładamy masę serową. Sernik murzynek pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [9]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 18:34 Sernik na murzynku, czemu
Witam, mam pytanko. Robie wszystko wedlug przepisu a mimo to serki opada do srodka a murzynek jest na wierzchu po upoieczeniu ciasta. W czym tkwi problem?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 18:48 murzynek sernik
nie wiem nie robiłam akurat tego ciasta ale to co mi przychodzi do głowy - masa serowa jest cięższa dlatego opada na dno le po upieczeniu i przewróceniu "do góry nogami" znowu będzie na górze :D. To taka moja sugestia - proszę spróbować ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-20 11:52 Tytul
Nie wylewamy masy serowej tylko nakładamy ją delikatnie łyżką na wierch w niedużych odstępach u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-25 15:15 Tytul
hej ?art Ja robiłam to ciasto i powiem wam,że nie opadła mi masa serowa.. może to zależeć od świeżości jaj. Czym są świeższe tym bardziej puszyste i ta masa serowa jest przez to lekka. Może problem tkwi w tym,że twarog nie jest dobrze zmielony? Pyszne ciasto. Mogłabym robić co tydzień ! u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-23 20:10 Edzia
A dodałaś mase serową do piany z białek .. bo jeżeli odwrotnie to dlatego może opadać



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-26 12:35 Tytul
ja robiłam i wyszło ok, tylko chyba dałam za mało proszku do sernika



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-03 12:05 :)
Włąsnie sernik w pekarniku wyladowal.Ale z tego co zauwazylam u mnei bezie dosc podobnie ze ser opada na dno. no i wogole troszki niskawy ten sernik. a dalam ilosc proszku wg przepisu



Przepisów
Od
Dodano 2013-06-27 21:04 Młody ?! kuchcik
No cóż jutro ten dzień zobaczymy, co to wyjdzie? Zastanawiam się tylko, jaką blachę tu użyć.



Przepisów
Od
Dodano 2013-06-28 15:57 Młody!? Kuchcik
I już postrachu ciasto wyszło palce lizać i blaszka była dobra, ale co najgorsze już go dziewczyny zjadły ha ha. Ciasto urosło jak ta „lala”, ale poziomu nie było żadnego. Zapewne można to osiągnąć podpiekając ciemne ciasto i dopiero na nim masę serową a inaczej to tylko Photoshop i będzie równo. Ciasto smaczne i ciekawe. Pozdrawiam i dziękuje za nowe doznania ha ha.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz