Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Napoje >> Nalewki

Nalewka śliwkowa

Czas 60 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

- śliwki węgierki ok. 1 kg powinny być jak najbardziej dojrzałe
- cukier - na 1kg ok. 0,4kg
- spirytus nalewkowy 60%

Do tego potrzebny będzie jeszcze duży słój i butelki na przelanie soku z alkoholem, plus gaza na przefiltrowanie.

Nalewka śliwkowa - sposób wykonania:

Dojrzałe śliwki z kilkoma pestkami zasypać cukrem - tak, żeby ten całkowicie pokrywał owoce. Poczekać 7 dni, tak żeby cukier się rozpuścił a śliwki zaczęły puszczać sok.

Następnie zalać wszystko spirytusem - ja używam gotowego 60% Soplicy. Poczekać kolejne 7 dni i zlać powstały płyn do butelek. Szczelnie zamknąć i odłożyć na min. trzy miesiące.
PS. śliwki przed zasypaniem cukru przekroić na pół, można też zostawić kilka pestek.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 17-09-12| Czytano: 9675 razy |komentarz [0]
Nalewka śliwkowa komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz