Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Napoleonka Dukana

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
3 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki słodziku
1 łyżka mleka w proszku(o obniżonej zawartości tłuszczu)
2 jajka
6 łyżek serka homogenizowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
zapach np. pomarańczowy

Krem:
pół lita mleka 0,5%
3 żółtka
2 łyżki słodziku
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki żelatyny (spore)
zapach waniliowy

Napoleonka Dukana - sposób wykonania:

Święta tuż tuż a więc czas pomyśleć o dukatowych łakociach na wigilijnym stole. Na to ciasto naprawdę warto się pokusić:)- choć głównie ze względu na "krem".
Ciasto : wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładka masę (otręby przedtem mielimy na puch). Ciasto wylewamy do wysmarowanej (delikatnie) tłuszczem formy, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrajamy na pół, jedna z połówek będzie stanowił nasz spód :). Nie należy się przejmować gdy wyjdzie nam cienki klajster :) najważniejsze, że smakuje bardzo dobrze.

Krem:
Żelatynę zalewamy łyżką (lub dwoma) wrzącej wody, mieszamy bardzo dokładnie aby się rozpuściła. Jajka ucieramy ze słodzikiem w kąpieli wodnej (miska ma być zanurzona w garnku z wrząca wodą). Najlepiej jajka utrzeć mikserem. Następnie masę zdejmujemy i dodajemy do niej (wciąż mieszając mikserem) skrobię, mleko, zapach a na końcu żelatynę. Dobrze, żeby mleko miało temperaturę co najmniej pokojową. Masę dokładnie mieszamy mikserem, zostawiamy do ostudzenia.
Gdy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na przygotowany spód i przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch możemy bardzo delikatnie oprószyć słodzikiem.
Smacznego :)
Ciasto dozwolone w fazie II diety.


Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 16-11-10| Czytano: 64045 razy |komentarz [5]
Napoleonka Dukana komentarz



5 komentarzy

Autor
napoleonka.
2011-12-17 15:03

Napoleonka wygląda smakowicie. Mam pytanie czy między kremem a ciastem jest jeszcze jakiś ciemny krem?

Autor
Tytul
2011-12-17 17:55

Tam nie ma ciemnego kremu - to tylko tak na zdjęciu wygląda w blaszce jest ciemny odcień - ale już na talerzyku widać jednolitą masę. PS krem jest pyszny.

Autor
Tytul
2011-12-19 20:11

Dziękuje za odpowiedź. Na pewno napoleonkę wypróbuje na święta. Pozdrawiam

Autor
blacha
2011-12-21 8:46

Witam.
Mam małe pytanko.
Na jakie wymiary blaszki podane są proporcję na napoleonkę?

Autor
napoleonka Dukana
2011-12-21 9:08

robiłam w blaszce 10x15 cm (około), można w większej nieco ale wówczas ciasto będzie niższe

Linia tła strony

Dodaj komentarz