Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Obwarzanki

Składniki:

1kg mąki
12 dkg masła
8 całych jajek
2 szklanki mleka
15 dkg drożdży
olejek arakowy lub waniliowy
spirytus lub ocet (mały kieliszek)
cukier puder(do posypania)

Obwarzanki - sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić na ciepłym mleku dodać cukier (2 łyżki) i 3 łyżki mąki i zrobić rozczyn.
Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników rozwałkować na grubość palca i wykrawać kółka szklanka a w środku kieliszkiem. Poczekać aż podrosną.
Smażyć na gorącym tłuszczu aż zbrązowieje skórka. Posypać obficie cukrem pudrem i gotowe.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 05-07-10| komentarz [6]



6 komentarzy


Tytul
2009-02-23 15:47

one są pyszne prubowałam


ja wiem
2009-05-15 18:57

kto próbował niech napisze co o tym sadzi


obwarzanek
2009-07-24 20:22

to nie jest obwarzanek tylko coś pośredniego


to bajgle
2010-10-05 10:31

To nie są obwarzanki tylko żydowskie bajgle


Tytul
2011-02-03 18:48

cukier , ile cukru.


Tytul
2011-02-03 18:58

posypujemy cukrem pudrem wedle uznania.

Dodaj komentarz