Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Ocet jabłkowy

Czas 15 minut Porcji 5 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

jabłka
cukier (lub jeszcze lepiej miód)

Ocet jabłkowy - sposób wykonania:

Obrane jabłka rozdrobnić, włożyć do większego słoika ( razem ze skórkami i gniazdami nasiennymi).
Zalewa: wodę gotujemy z cukrem (lub miodem) w proporcjach na litr wody 1,5 łyżki cukru (miodu). Owoce muszą być całkowicie przykryte zalewą. Słoik należny szczelnie zamknąć korkiem z waty obwijając dodatkowo gazą, stawiamy w ciepłym pomieszczeniu.
Gdy płyn przestanie buzować, przefiltrowujemy go kilkakrotnie przez gazę i zlewamy do mniejszych butelek.

Ocet przechowujemy w chłodnym miejscu. Powstaje on w wyniku naturalnego procesu fermentacji.
Podany czas bez czasu procesu fermentacji.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 11-06-10 | Czytano: 10067 razy | komentarzy [0]
Ocet jabłkowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Ocet jabłkowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ocet jabłkowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje