Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Ocet jabłkowy
Czas 15 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
jabłka
cukier (lub jeszcze lepiej miód)
Ocet jabłkowy - sposób wykonania:
Obrane jabłka rozdrobnić, włożyć do większego słoika ( razem ze skórkami i gniazdami nasiennymi).
Zalewa: wodę gotujemy z cukrem (lub miodem) w proporcjach na litr wody 1,5 łyżki cukru (miodu). Owoce muszą być całkowicie przykryte zalewą. Słoik należny szczelnie zamknąć korkiem z waty obwijając dodatkowo gazą, stawiamy w ciepłym pomieszczeniu.
Gdy płyn przestanie buzować, przefiltrowujemy go kilkakrotnie przez gazę i zlewamy do mniejszych butelek.
Ocet przechowujemy w chłodnym miejscu. Powstaje on w wyniku naturalnego procesu fermentacji.
Podany czas bez czasu procesu fermentacji.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 11-06-10 | Czytano: 10067 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ocet jabłkowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują