Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Czas 35 minut Porcji 30 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ogórki małosolne - składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 kwiatostany kopru
czosnek
liście porzeczki
chrzan
woda (2 litry)
sól

Ogórki małosolne - sposób wykonania:

Ogórki myjemy dokładnie, odcinamy końcówki, układamy w odpowiednim naczyniu ( duży słoik, gliniany garnek na ogórki małosolne), wkładamy koper, ząbki czosnku przekrojone na pół, kawałki obranego chrzanu i liście porzeczki, całość zalewamy gorącą posoloną wodą ( proporcje :czubata łyżka soli kamiennej rozpuszczonej w litrze wody). Całość przykrywamy talerzykiem i obciążamy np. słoiczkiem z wodą. Odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Dzięki zalaniu gorącą wodą proces solenia przebiegnie szybciej, a więc smacznych efektów możemy spodziewać się już po 2 dniach.
Bardziej prosty sposób na przyprawy to kupienie w sklepie gotowej mieszanki do przyrządzania ogórków małosolnych u?miech

Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [10]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-04-29 16:03 Ogóry :-)
Aż ślinka leci jak się czyta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-05 13:40 ogórki małosolne
pierwszy raz robiłam i wyszły mniamuśne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 11:49 Tytul
tylko pamiętać aby sól nie była jodowana bo zgniją !



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 14:21 Tytul
A gdzie kupic dol bez jodu jesli w sklepach jest tylko jodowana?



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 15:54 ogórki małosolne
do ogórków małosolnych używa się soli kamiennej, może to być sól jodowana, faktycznie niejodowaną czasami ciężko znaleźć w sklepach.



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-23 12:26 Dlaczego nzaywają się mało
Bo czubata łyżka soli na 1 litr wody, to pełna norma dla kiszenia ogórków "na zimę".
A i przyprawy identyczne.
Różni je gorąca zalewa i obcinanie końców.
No i czas "macerunku" oczywiście.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-28 13:27 Na ostro
A jak robisz kiszone (w słoju zamkniętym) to dodatkowo dodajesz liść wiśni, liść czarnej porzeczki oraz łyżeczkę kolendy. Ostrość smaku ogórków regulujesz ilością chrzanu i czosnku. Jak pod wódeczkę mają być to nie żałuj wtedy u?miech))



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 18:18 Tytul
Uważam,że lepiej jest zalewać nie gorącą wodą,lecz letnią. Wtedy szybciej kisną i zostaje więcej pożytecznych bakterii. Ponatto wydaje mi się,że są wtedy po prostu smaczniejsze.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-30 16:00 ogórki małosolne
nieprawdą jest że z solą jodowaną ogórki gniją!! Robię od lat i są twarde nawet przez 2-3 lata (czasami rozdaje, bo jak "wyemigruję" na dłużej, to mi zostają)



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-08 16:47 Tytul
ja dodaję skórki z chleba ! szybciej się kiszą u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz