Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ogórki małosolne

Czas 35 minut Porcji 30 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ogórki małosolne - składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 kwiatostany kopru
czosnek
liście porzeczki
chrzan
woda (2 litry)
sól

Ogórki małosolne - sposób wykonania:

Ogórki małosolneOgórki myjemy dokładnie, odcinamy końcówki, układamy w odpowiednim naczyniu ( duży słoik, gliniany garnek na ogórki małosolne), wkładamy koper, ząbki czosnku przekrojone na pół, kawałki obranego chrzanu i liście porzeczki, całość zalewamy gorącą posoloną wodą ( proporcje :czubata łyżka soli kamiennej rozpuszczonej w litrze wody). Całość przykrywamy talerzykiem i obciążamy np. słoiczkiem z wodą. Odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Dzięki zalaniu gorącą wodą proces solenia przebiegnie szybciej, a więc smacznych efektów możemy spodziewać się już po 2 dniach.
Bardziej prosty sposób na przyprawy to kupienie w sklepie gotowej mieszanki do przyrządzania ogórków małosolnych u?miech

Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 29-04-10 | komentarz [10]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-04-29 16:03 Ogóry :-)
Aż ślinka leci jak się czyta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-05 13:40 ogórki małosolne
pierwszy raz robiłam i wyszły mniamuśne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 11:49 Tytul
tylko pamiętać aby sól nie była jodowana bo zgniją !



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 14:21 Tytul
A gdzie kupic dol bez jodu jesli w sklepach jest tylko jodowana?



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 15:54 ogórki małosolne
do ogórków małosolnych używa się soli kamiennej, może to być sól jodowana, faktycznie niejodowaną czasami ciężko znaleźć w sklepach.



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-23 12:26 Dlaczego nzaywają się mało
Bo czubata łyżka soli na 1 litr wody, to pełna norma dla kiszenia ogórków "na zimę".
A i przyprawy identyczne.
Różni je gorąca zalewa i obcinanie końców.
No i czas "macerunku" oczywiście.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-28 13:27 Na ostro
A jak robisz kiszone (w słoju zamkniętym) to dodatkowo dodajesz liść wiśni, liść czarnej porzeczki oraz łyżeczkę kolendy. Ostrość smaku ogórków regulujesz ilością chrzanu i czosnku. Jak pod wódeczkę mają być to nie żałuj wtedy u?miech))



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 18:18 Tytul
Uważam,że lepiej jest zalewać nie gorącą wodą,lecz letnią. Wtedy szybciej kisną i zostaje więcej pożytecznych bakterii. Ponatto wydaje mi się,że są wtedy po prostu smaczniejsze.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-30 16:00 ogórki małosolne
nieprawdą jest że z solą jodowaną ogórki gniją!! Robię od lat i są twarde nawet przez 2-3 lata (czasami rozdaje, bo jak "wyemigruję" na dłużej, to mi zostają)



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-08 16:47 Tytul
ja dodaję skórki z chleba ! szybciej się kiszą u?miech


komentarze Dodaj komentarz