Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ogórki małosolne

Czas 35 minut Porcji 30 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 kwiatostany kopru
czosnek
liście porzeczki
chrzan
woda (2 litry)
sól

Ogórki małosolne - sposób wykonania:

Ogórki myjemy dokładnie, odcinamy końcówki, układamy w odpowiednim naczyniu ( duży słoik, gliniany garnek na ogórki małosolne), wkładamy koper, ząbki czosnku przekrojone na pół, kawałki obranego chrzanu i liście porzeczki, całość zalewamy gorącą posoloną wodą ( proporcje :czubata łyżka soli kamiennej rozpuszczonej w litrze wody). Całość przykrywamy talerzykiem i obciążamy np. słoiczkiem z wodą. Odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Dzięki zalaniu gorącą wodą proces solenia przebiegnie szybciej, a więc smacznych efektów możemy spodziewać się już po 2 dniach.
Bardziej prosty sposób na przyprawy to kupienie w sklepie gotowej mieszanki do przyrządzania ogórków małosolnych :-)

Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 29-04-10 | Czytano: 151195 razy | komentarzy [10]
Ogórki małosolne komentarz



Opinie i komentarze na temat Ogórki małosolne kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

10 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ogórki małosolne prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Ogóry :-)
2010-04-29 16:03

Aż ślinka leci jak się czyta :-)

Autor
ogórki małosolne
2010-06-05 13:40

pierwszy raz robiłam i wyszły mniamuśne :)

Autor
Tytul
2011-06-21 11:49

tylko pamiętać aby sól nie była jodowana bo zgniją !

Autor
Tytul
2011-06-21 14:21

A gdzie kupic dol bez jodu jesli w sklepach jest tylko jodowana?

Autor
ogórki małosolne
2011-06-21 15:54

do ogórków małosolnych używa się soli kamiennej, może to być sól jodowana, faktycznie niejodowaną czasami ciężko znaleźć w sklepach.

Autor
Dlaczego nzaywają się mało
2011-06-23 12:26

Bo czubata łyżka soli na 1 litr wody, to pełna norma dla kiszenia ogórków "na zimę".
A i przyprawy identyczne.
Różni je gorąca zalewa i obcinanie końców.
No i czas "macerunku" oczywiście.

Autor
Na ostro
2011-07-28 13:27

A jak robisz kiszone (w słoju zamkniętym) to dodatkowo dodajesz liść wiśni, liść czarnej porzeczki oraz łyżeczkę kolendy. Ostrość smaku ogórków regulujesz ilością chrzanu i czosnku. Jak pod wódeczkę mają być to nie żałuj wtedy :)))

Autor
Tytul
2011-08-24 18:18

Uważam,że lepiej jest zalewać nie gorącą wodą,lecz letnią. Wtedy szybciej kisną i zostaje więcej pożytecznych bakterii. Ponatto wydaje mi się,że są wtedy po prostu smaczniejsze.

Autor
ogórki małosolne
2012-12-30 16:00

nieprawdą jest że z solą jodowaną ogórki gniją!! Robię od lat i są twarde nawet przez 2-3 lata (czasami rozdaje, bo jak "wyemigruję" na dłużej, to mi zostają)

Autor
Tytul
2013-07-08 16:47

ja dodaję skórki z chleba ! szybciej się kiszą :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje