Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Czas 35 minut Porcji 30 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ogórki małosolne - składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 kwiatostany kopru
czosnek
liście porzeczki
chrzan
woda (2 litry)
sól

Ogórki małosolne - sposób wykonania:

Ogórki myjemy dokładnie, odcinamy końcówki, układamy w odpowiednim naczyniu ( duży słoik, gliniany garnek na ogórki małosolne), wkładamy koper, ząbki czosnku przekrojone na pół, kawałki obranego chrzanu i liście porzeczki, całość zalewamy gorącą posoloną wodą ( proporcje :czubata łyżka soli kamiennej rozpuszczonej w litrze wody). Całość przykrywamy talerzykiem i obciążamy np. słoiczkiem z wodą. Odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Dzięki zalaniu gorącą wodą proces solenia przebiegnie szybciej, a więc smacznych efektów możemy spodziewać się już po 2 dniach.
Bardziej prosty sposób na przyprawy to kupienie w sklepie gotowej mieszanki do przyrządzania ogórków małosolnych u?miech

Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [10]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-04-29 16:03 Ogóry :-)
Aż ślinka leci jak się czyta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-05 13:40 ogórki małosolne
pierwszy raz robiłam i wyszły mniamuśne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 11:49 Tytul
tylko pamiętać aby sól nie była jodowana bo zgniją !



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 14:21 Tytul
A gdzie kupic dol bez jodu jesli w sklepach jest tylko jodowana?



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-21 15:54 ogórki małosolne
do ogórków małosolnych używa się soli kamiennej, może to być sól jodowana, faktycznie niejodowaną czasami ciężko znaleźć w sklepach.



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-23 12:26 Dlaczego nzaywają się mało
Bo czubata łyżka soli na 1 litr wody, to pełna norma dla kiszenia ogórków "na zimę".
A i przyprawy identyczne.
Różni je gorąca zalewa i obcinanie końców.
No i czas "macerunku" oczywiście.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-28 13:27 Na ostro
A jak robisz kiszone (w słoju zamkniętym) to dodatkowo dodajesz liść wiśni, liść czarnej porzeczki oraz łyżeczkę kolendy. Ostrość smaku ogórków regulujesz ilością chrzanu i czosnku. Jak pod wódeczkę mają być to nie żałuj wtedy u?miech))



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 18:18 Tytul
Uważam,że lepiej jest zalewać nie gorącą wodą,lecz letnią. Wtedy szybciej kisną i zostaje więcej pożytecznych bakterii. Ponatto wydaje mi się,że są wtedy po prostu smaczniejsze.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-30 16:00 ogórki małosolne
nieprawdą jest że z solą jodowaną ogórki gniją!! Robię od lat i są twarde nawet przez 2-3 lata (czasami rozdaje, bo jak "wyemigruję" na dłużej, to mi zostają)



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-08 16:47 Tytul
ja dodaję skórki z chleba ! szybciej się kiszą u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz