Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Omlet cesarski

Czas 15 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pszennej(płaskie)
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli

Omlet cesarski - sposób wykonania:

Niezwykle puszysty omlet Ewy Wachowicz, przed chwilką wypróbowany z bardzo smacznym efektem!! Świetnie smakuje z cukrem pudrem i dowolnym dżemem, po prostu rozpływa się w ustach :)
Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę (z dodatkiem szczypty soli), żółtka ucieramy z cukrem (najlepiej mikserem), dodajemy mąkę i mleko, ucieramy na gładką masę.
Do białek dodajemy wolniutko masę z żółtek, mieszamy łyżką aż obie masy się połączą.
Na rozgrzane masło wylewamy omlet, smażymy z jednej i drugiej strony na złoty kolor.
Ważne aby patelnia nie była większa niż 24 cm, ja wzięłam większą i miałam problem z przewróceniem :)
Smacznego!!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 11-11-10| Czytano: 29690 razy |komentarz [3]
Omlet cesarski komentarz



3 komentarzy

Autor
ach
2010-11-14 16:22

Niebo w gębie i na języku, na prawdę. Uważam przepis za wyśmienity i polecam wszystkim, co mają dylemat ;)

Autor
Fakt, dobry
2011-07-30 9:34

, ale z całym szacunkiem dla Pani Ewy W., to nie jest jej przepis, ani żadne odkrycie, to stary i sprawdzony omlet biszkoptowy

Autor
omlet
2011-07-30 9:56

oczywiście, że nie jest jej autorstwa, nikt tak przecież nie twierdzi. Wiele przepisów (większość) istnieje od tak dawna, że nikt nie wie kto i kiedy na nie wpadł. To nie znaczy, że nie można z takich przepisów korzystać i je upubliczniać. Czy ktoś zna autora "ryby po grecku"???

Linia tła strony

Dodaj komentarz