Strona główna >> Desery >> Pączki

Oponki serowe

Czas 55 minut Porcji 25 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg twarogu
pół kg mąki pszennej
3 jajka
małe opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki cukru kryształu
łyżeczka sody
3 łyżki kwaśnej śmietany (można dać ciut więcej jeśli ciasto nie będzie chciało się dobrze zagnieść)
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Oponki serowe - sposób wykonania:

Smak dzieciństwa, oponki są przepyszne, zwłaszcza zaraz po smażeniu. Do ciasta radzę dodać spirytus - będą mniej chłonąc tłuszcz ze smażenia.
Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez specjalną praskę. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy jajka, twaróg i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy spirytus.Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, w środku każdego wycinamy mniejsze - za pomocą kieliszka. Oponki smażmy partiami na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Wyjmujemy gdy uzyskają rumiany kolor, osączamy je chwilę na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 28-01-11| komentarz [1]



1 komentarzy


Jolcia
2012-02-12 13:51

Super przepis, zrobiłam mojej rodzince wszystkim smakowały a najbardziej mężowi :)

Dodaj komentarz