Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Orzechowiec
Czas 65 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 szklanki maki
szklanka cukru
szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
pól szklanki oleju
4 łyżki powideł śliwkowych
4 jabłka pokrojone w drobna kostkę
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sodu
Orzechowiec - sposób wykonania:
Bardzo prosty przepis na smaczne ciasto z orzechami i jabłkami dla podkreślenia jesiennej aury jaka rozciąga się wkoło :).
Jajka ucieramy z cukrem, make dokładnie mieszamy z proszkiem i sodą. Utarte jajka łączymy z mąką a następnie z olejem i powidłami(dla lepszego wymieszania składników najlepiej użyć miksera).
Do masy dodajemy orzechy i jabłka, mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Prześlij przepis mewa80 | 26-10-10 | Czytano: 23867 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Orzechowiec prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują