Strona główna >> Desery >> Ciasta

Orzechowiec

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 szklanki maki
szklanka cukru
szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
pól szklanki oleju
4 łyżki powideł śliwkowych
4 jabłka pokrojone w drobna kostkę
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sodu

Orzechowiec - sposób wykonania:

Bardzo prosty przepis na smaczne ciasto z orzechami i jabłkami dla podkreślenia jesiennej aury jaka rozciąga się wkoło :).
Jajka ucieramy z cukrem, make dokładnie mieszamy z proszkiem i sodą. Utarte jajka łączymy z mąką a następnie z olejem i powidłami(dla lepszego wymieszania składników najlepiej użyć miksera).
Do masy dodajemy orzechy i jabłka, mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-10-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz