Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Orzechowiec - składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
pół kostki masła
3 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru

krem:
0,5 litra śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa

wierzch:
szklanka orzechów włoskich
1 puszka mleka skondensowanego
5 łyżek słodkiej śmietany (może być 30%)

lub:

szklanka orzechów
pół kostki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu (wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy aż składniki dobrze się rozpuszcza i połączą

Orzechowiec - sposób wykonania:

Wspaniałe ciasto - orzechowiec świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Z podanej proporcji otrzymamy dużą blaszką tego pysznego ciasta.

Ciasto: mąkę łączymy z sodą a następnie siekamy z masłem, dodajemy miód, cukier, śmietanę - zagniatamy gładkie ciasto, ciasto dzielimy na pół, wałkujemy każdą część, przekładamy do prostokątnej blaszki i pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie ubita wlewamy przestudzoną galaretkę, mieszamy.
Masę wylewamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą.
Puszkę mleka gotujemy przez 2 godziny, ostudzony kajmak mieszamy ze śmietanką (nie będzie tak gęsty) i łączymy z orzechami, całością smarujemy wierzch ciasta. Jest to bardzo szybki i smaczny sposób na przygotowanie polewy do tego ciasta, zwłaszcza, ze kajmak możemy kupić gotowy.
Innym sposób także łatwy to podgrzanie na patelni składników podanych w sposobie II.
Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz