Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Orzechowiec - składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
pół kostki masła
3 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru

krem:
0,5 litra śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa

wierzch:
szklanka orzechów włoskich
1 puszka mleka skondensowanego
5 łyżek słodkiej śmietany (może być 30%)

lub:

szklanka orzechów
pół kostki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu (wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy aż składniki dobrze się rozpuszcza i połączą

Orzechowiec - sposób wykonania:

Wspaniałe ciasto - orzechowiec świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Z podanej proporcji otrzymamy dużą blaszką tego pysznego ciasta.

Ciasto: mąkę łączymy z sodą a następnie siekamy z masłem, dodajemy miód, cukier, śmietanę - zagniatamy gładkie ciasto, ciasto dzielimy na pół, wałkujemy każdą część, przekładamy do prostokątnej blaszki i pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie ubita wlewamy przestudzoną galaretkę, mieszamy.
Masę wylewamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą.
Puszkę mleka gotujemy przez 2 godziny, ostudzony kajmak mieszamy ze śmietanką (nie będzie tak gęsty) i łączymy z orzechami, całością smarujemy wierzch ciasta. Jest to bardzo szybki i smaczny sposób na przygotowanie polewy do tego ciasta, zwłaszcza, ze kajmak możemy kupić gotowy.
Innym sposób także łatwy to podgrzanie na patelni składników podanych w sposobie II.
Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz