Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
wspaniala to malo powiedziane.jest super....
| 2014-05-21 22:42 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Orzechowiec - składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
pół kostki masła
3 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru

krem:
0,5 litra śmietany 30%
pół szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa

wierzch:
szklanka orzechów włoskich
1 puszka mleka skondensowanego
5 łyżek słodkiej śmietany (może być 30%)

lub:

szklanka orzechów
pół kostki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu (wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy aż składniki dobrze się rozpuszcza i połączą

Orzechowiec - sposób wykonania:

Wspaniałe ciasto - orzechowiec świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Z podanej proporcji otrzymamy dużą blaszką tego pysznego ciasta.

Ciasto: mąkę łączymy z sodą a następnie siekamy z masłem, dodajemy miód, cukier, śmietanę - zagniatamy gładkie ciasto, ciasto dzielimy na pół, wałkujemy każdą część, przekładamy do prostokątnej blaszki i pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie ubita wlewamy przestudzoną galaretkę, mieszamy.
Masę wylewamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą.
Puszkę mleka gotujemy przez 2 godziny, ostudzony kajmak mieszamy ze śmietanką (nie będzie tak gęsty) i łączymy z orzechami, całością smarujemy wierzch ciasta. Jest to bardzo szybki i smaczny sposób na przygotowanie polewy do tego ciasta, zwłaszcza, ze kajmak możemy kupić gotowy.
Innym sposób także łatwy to podgrzanie na patelni składników podanych w sposobie II.
Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz