Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Orzeszki - składniki:

Ciasto:
300 g maki pszennej
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
pół litra mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
100 g zmielonych orzechów
1 kostka masła
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki spirytusu

Orzeszki - sposób wykonania:

Orzechowa masa ukryta w orzechowych łupinkach? Ten rarytas wymaga użycia specjalnej foremki ale tego kto ją ma, namawiam na upieczenie pysznych orzeszków z przepisu siostry Anastazji.
Żółtka rozmieszać z cukrem i cukrem waniliowym Mąkę posiekać z masłem, dodać roztrzepane żółtka. Zagnieść ciasto. Foremki smarujemy tłuszczem. Wylepiamy ciastem (cienko) pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W pół szklanki mieszamy maki, gdy mleko zawrze wlewamy je gotując budyń, mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu (aż do wyczerpania), ucieramy. Następnie dodajemy orzechy i spirytus. Mieszamy. Masę nakładamy do połówki orzeszka, przykrywamy drugim zlepiając w ten sposób obie połówki. Możemy posypać cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz