Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Orzeszki

Czas 75 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Orzeszki - składniki:

Ciasto:
300 g maki pszennej
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
pół litra mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
100 g zmielonych orzechów
1 kostka masła
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki spirytusu

Orzeszki - sposób wykonania:

OrzeszkiOrzechowa masa ukryta w orzechowych łupinkach? Ten rarytas wymaga użycia specjalnej foremki ale tego kto ją ma, namawiam na upieczenie pysznych orzeszków z przepisu siostry Anastazji.
Żółtka rozmieszać z cukrem i cukrem waniliowym Mąkę posiekać z masłem, dodać roztrzepane żółtka. Zagnieść ciasto. Foremki smarujemy tłuszczem. Wylepiamy ciastem (cienko) pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W pół szklanki mieszamy maki, gdy mleko zawrze wlewamy je gotując budyń, mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu (aż do wyczerpania), ucieramy. Następnie dodajemy orzechy i spirytus. Mieszamy. Masę nakładamy do połówki orzeszka, przykrywamy drugim zlepiając w ten sposób obie połówki. Możemy posypać cukrem pudrem.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 21-12-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz