Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Orzeszki - składniki:

Ciasto:
300 g maki pszennej
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
pół litra mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
100 g zmielonych orzechów
1 kostka masła
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki spirytusu

Orzeszki - sposób wykonania:

Orzechowa masa ukryta w orzechowych łupinkach? Ten rarytas wymaga użycia specjalnej foremki ale tego kto ją ma, namawiam na upieczenie pysznych orzeszków z przepisu siostry Anastazji.
Żółtka rozmieszać z cukrem i cukrem waniliowym Mąkę posiekać z masłem, dodać roztrzepane żółtka. Zagnieść ciasto. Foremki smarujemy tłuszczem. Wylepiamy ciastem (cienko) pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W pół szklanki mieszamy maki, gdy mleko zawrze wlewamy je gotując budyń, mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu (aż do wyczerpania), ucieramy. Następnie dodajemy orzechy i spirytus. Mieszamy. Masę nakładamy do połówki orzeszka, przykrywamy drugim zlepiając w ten sposób obie połówki. Możemy posypać cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz