Strona główna >> Desery >> Ciasta

Orzeszki

Czas 75 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
300 g maki pszennej
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
pół litra mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki maki pszennej
100 g zmielonych orzechów
1 kostka masła
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki spirytusu

Orzeszki - sposób wykonania:

Orzechowa masa ukryta w orzechowych łupinkach? Ten rarytas wymaga użycia specjalnej foremki ale tego kto ją ma, namawiam na upieczenie pysznych orzeszków z przepisu siostry Anastazji.
Żółtka rozmieszać z cukrem i cukrem waniliowym Mąkę posiekać z masłem, dodać roztrzepane żółtka. Zagnieść ciasto. Foremki smarujemy tłuszczem. Wylepiamy ciastem (cienko) pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W pół szklanki mieszamy maki, gdy mleko zawrze wlewamy je gotując budyń, mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu (aż do wyczerpania), ucieramy. Następnie dodajemy orzechy i spirytus. Mieszamy. Masę nakładamy do połówki orzeszka, przykrywamy drugim zlepiając w ten sposób obie połówki. Możemy posypać cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 21-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz