Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Desery >> Torty

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ozdoby na tort - składniki:

15 dag cukierków marshmallow (pianka)
33 dag cukru pudru przesianego przez sito
3 łyżki wody

Ozdoby na tort - sposób wykonania:

Przepis jest dość prosty a naprawdę za pomocą tej masy (oczywiście jest jadalna) możemy pięknie udekorować nasz tort wprawiając w zachwyt nie tylko dzieci ale także dorosłych. Zapobiegniemy też kupowaniu drogich ozdób dostępnych na sklepowych półkach.
Cukierki wsypujemy do rondelka, podlewamy je 3 łyżkami wody, rondel umieszczamy w kąpieli wodnej to jest w drugim garnku z wodą, umieszczonym na ogniu. Całość trzymamy w kąpieli do momentu aż cukierki się rozpuszczą, rozpuszczone zdejmujemy z ognia i dodajemy 12,5 dag cukru pudru, który musimy dokładnie wymieszać. Masę studzimy.
Na stolnicę wysypujemy pozostałą część cukru, na niego kładziemy masę a ręce nacieramy odrobiną oleju (masa jest bardzo klejąca).
Masę dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze aby się z nim połączyła. Wyrabiamy ja energicznie aż powstanie jednolita, elastyczna masa.
Otrzymaną masę lub część możemy dowolnie barwić dostępnymi w sklepie barwnikami spożywczymi lub domowymi sposobami np. sokiem z buraków, malinowym lub szpinakiem.
Aby zrobić np. różyczki (kwiatki) kieliszkiem wycinamy kilka kółek i łączymy je w jednym miejscu. Z tej masy można wyrabiać naprawdę niestworzone rzeczy i wycinać rożne kształty. Pozostawiam to indywidualnej wyobraźni.
Gdy masa nam zostanie możemy ją przechowywać w folii aluminiowej, w ciemnym miejscu ale nie w lodówce.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-15 14:02 Tytul
Po co bawić się z piankami o wiele proście i taniej zrobić lukier plastyczny. Też dowolnie można go barwić.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-15 16:00 ozdabianie tortu
ogólnie ozdabianie tortu to zabawa wiec czemu tego nie robić? u?miech
wydaje mi się, że lukier plastyczny wcale nie jest bardziej prosty do wykonania!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz