Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Desery >> Torty

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ozdoby na tort - składniki:

15 dag cukierków marshmallow (pianka)
33 dag cukru pudru przesianego przez sito
3 łyżki wody

Ozdoby na tort - sposób wykonania:

Przepis jest dość prosty a naprawdę za pomocą tej masy (oczywiście jest jadalna) możemy pięknie udekorować nasz tort wprawiając w zachwyt nie tylko dzieci ale także dorosłych. Zapobiegniemy też kupowaniu drogich ozdób dostępnych na sklepowych półkach.
Cukierki wsypujemy do rondelka, podlewamy je 3 łyżkami wody, rondel umieszczamy w kąpieli wodnej to jest w drugim garnku z wodą, umieszczonym na ogniu. Całość trzymamy w kąpieli do momentu aż cukierki się rozpuszczą, rozpuszczone zdejmujemy z ognia i dodajemy 12,5 dag cukru pudru, który musimy dokładnie wymieszać. Masę studzimy.
Na stolnicę wysypujemy pozostałą część cukru, na niego kładziemy masę a ręce nacieramy odrobiną oleju (masa jest bardzo klejąca).
Masę dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze aby się z nim połączyła. Wyrabiamy ja energicznie aż powstanie jednolita, elastyczna masa.
Otrzymaną masę lub część możemy dowolnie barwić dostępnymi w sklepie barwnikami spożywczymi lub domowymi sposobami np. sokiem z buraków, malinowym lub szpinakiem.
Aby zrobić np. różyczki (kwiatki) kieliszkiem wycinamy kilka kółek i łączymy je w jednym miejscu. Z tej masy można wyrabiać naprawdę niestworzone rzeczy i wycinać rożne kształty. Pozostawiam to indywidualnej wyobraźni.
Gdy masa nam zostanie możemy ją przechowywać w folii aluminiowej, w ciemnym miejscu ale nie w lodówce.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-15 14:02 Tytul
Po co bawić się z piankami o wiele proście i taniej zrobić lukier plastyczny. Też dowolnie można go barwić.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-15 16:00 ozdabianie tortu
ogólnie ozdabianie tortu to zabawa wiec czemu tego nie robić? u?miech
wydaje mi się, że lukier plastyczny wcale nie jest bardziej prosty do wykonania!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz