Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Torty

Ozdoby na tort

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ozdoby na tort - składniki:

15 dag cukierków marshmallow (pianka)
33 dag cukru pudru przesianego przez sito
3 łyżki wody

Ozdoby na tort - sposób wykonania:

Ozdoby na tortPrzepis jest dość prosty a naprawdę za pomocą tej masy (oczywiście jest jadalna) możemy pięknie udekorować nasz tort wprawiając w zachwyt nie tylko dzieci ale także dorosłych. Zapobiegniemy też kupowaniu drogich ozdób dostępnych na sklepowych półkach.
Cukierki wsypujemy do rondelka, podlewamy je 3 łyżkami wody, rondel umieszczamy w kąpieli wodnej to jest w drugim garnku z wodą, umieszczonym na ogniu. Całość trzymamy w kąpieli do momentu aż cukierki się rozpuszczą, rozpuszczone zdejmujemy z ognia i dodajemy 12,5 dag cukru pudru, który musimy dokładnie wymieszać. Masę studzimy.
Na stolnicę wysypujemy pozostałą część cukru, na niego kładziemy masę a ręce nacieramy odrobiną oleju (masa jest bardzo klejąca).
Masę dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze aby się z nim połączyła. Wyrabiamy ja energicznie aż powstanie jednolita, elastyczna masa.
Otrzymaną masę lub część możemy dowolnie barwić dostępnymi w sklepie barwnikami spożywczymi lub domowymi sposobami np. sokiem z buraków, malinowym lub szpinakiem.
Aby zrobić np. różyczki (kwiatki) kieliszkiem wycinamy kilka kółek i łączymy je w jednym miejscu. Z tej masy można wyrabiać naprawdę niestworzone rzeczy i wycinać rożne kształty. Pozostawiam to indywidualnej wyobraźni.
Gdy masa nam zostanie możemy ją przechowywać w folii aluminiowej, w ciemnym miejscu ale nie w lodówce.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 23-10-10 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-15 14:02 Tytul
Po co bawić się z piankami o wiele proście i taniej zrobić lukier plastyczny. Też dowolnie można go barwić.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-15 16:00 ozdabianie tortu
ogólnie ozdabianie tortu to zabawa wiec czemu tego nie robić? u?miech
wydaje mi się, że lukier plastyczny wcale nie jest bardziej prosty do wykonania!


komentarze Dodaj komentarz