Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz keyword1
Thanks, I have recently been seeking for facts about this topic for ages and yours is the best I have found so far....
| 2015-01-26 10:03 |

ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |
 






Strona główna >> Desery >> Torty

Ozdoby na tort

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ozdoby na tort - składniki:

15 dag cukierków marshmallow (pianka)
33 dag cukru pudru przesianego przez sito
3 łyżki wody

Ozdoby na tort - sposób wykonania:

Ozdoby na tortPrzepis jest dość prosty a naprawdę za pomocą tej masy (oczywiście jest jadalna) możemy pięknie udekorować nasz tort wprawiając w zachwyt nie tylko dzieci ale także dorosłych. Zapobiegniemy też kupowaniu drogich ozdób dostępnych na sklepowych półkach.
Cukierki wsypujemy do rondelka, podlewamy je 3 łyżkami wody, rondel umieszczamy w kąpieli wodnej to jest w drugim garnku z wodą, umieszczonym na ogniu. Całość trzymamy w kąpieli do momentu aż cukierki się rozpuszczą, rozpuszczone zdejmujemy z ognia i dodajemy 12,5 dag cukru pudru, który musimy dokładnie wymieszać. Masę studzimy.
Na stolnicę wysypujemy pozostałą część cukru, na niego kładziemy masę a ręce nacieramy odrobiną oleju (masa jest bardzo klejąca).
Masę dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze aby się z nim połączyła. Wyrabiamy ja energicznie aż powstanie jednolita, elastyczna masa.
Otrzymaną masę lub część możemy dowolnie barwić dostępnymi w sklepie barwnikami spożywczymi lub domowymi sposobami np. sokiem z buraków, malinowym lub szpinakiem.
Aby zrobić np. różyczki (kwiatki) kieliszkiem wycinamy kilka kółek i łączymy je w jednym miejscu. Z tej masy można wyrabiać naprawdę niestworzone rzeczy i wycinać rożne kształty. Pozostawiam to indywidualnej wyobraźni.
Gdy masa nam zostanie możemy ją przechowywać w folii aluminiowej, w ciemnym miejscu ale nie w lodówce.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 23-10-10 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-15 14:02 Tytul
Po co bawić się z piankami o wiele proście i taniej zrobić lukier plastyczny. Też dowolnie można go barwić.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-15 16:00 ozdabianie tortu
ogólnie ozdabianie tortu to zabawa wiec czemu tego nie robić? u?miech
wydaje mi się, że lukier plastyczny wcale nie jest bardziej prosty do wykonania!


komentarze Dodaj komentarz