Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Kompot z truskawek na zimę tytul
1...
| 2014-07-22 20:39 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 75 minut Porcji 30 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pączki Ewy Wachowicz - składniki:

1 kg mąki
100 g drożdży
100 g cukru
pół l mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
1 kieliszek spirytusu
sok z 1 cytryny

400 g konfitury
100 g orzechów włoskich
2 l oleju do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Pączki Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Pączki Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym bo zabijemy drożdże, do tego dodajemy 2 łyżki cukru i troszkę mąki, mieszamy i odstawiamy aby rozczyn ruszył (na około 20 minut). Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodajemy małymi ilościami mąkę oraz żółtka, mieszamy odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy, formując pączka. Pączki zostawiamy na podsypanej mąką stolnicy - do momentu aż zwiększą nieco swoją objętość.

Pączki smażymy na oleju lub smalcu, do smażenia na oleju można użyć słonecznikowego lub arachidowego, ma mniej specyficzny smak i nie wpływa na smak pączka.

Lukier: 200 g cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny na gładką, gęsta masę. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową.

Konfiturę możemy też wstrzyknąć do środka pączka po jego usmażeniu. Do konfitury można dodać 10 dag posiekanych orzechów ale niekoniecznie - wg uznania.

Z podanej proporcji wyjdzie nam około 36 pączków.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (7 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [128]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-05 13:14 pączki
pączki Ewy Wachowicz wyszły rewelacyjne, mięciutkie polecam z czystym sumieniem ten przepis! najlepszy
teresa z katowic



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 21:55 Tytul
a co z tymi 6-cioma żóltkami?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-03-01 7:37 pączki
oczywiście dodajemy do ciasta na pączki!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-01 9:44 Tytul
a kiedy dodać spirytus



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-01 9:53 pączki
razem z mąką, choć moment nie jest istotny, byle by nie do rozczynu



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 11:45 a musi być spirytus?
jestem w ciąży i nie chce używać alkoholu. czy bez spirytusu też wyjdą?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-03-02 11:51 pączki
spirytus ma w pączkach właściwie jedną rolę - wchłaniają one mniej tłuszczu. Podobne działanie ma jeszcze dodatek odrobiny octu - choć on też nie jest najzdrowszy. Jednak daje się go naprawdę niewiele, poza tym w trakcie smażenia z pewnością odparuje (co innego jak daje się go do kremu czy nasącza ciasto)jeśli jednak nie dodamy raczej nie stanie się nic strasznego zawsze można pączki dobrze osączyć na ręczniku papierowym



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 13:48 Tytul
Czy pączki po uformowaniu zostawić jeszcze do wyrośnięcia?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-02 13:53 pączki
tak, pączki najlepiej zostawić jeszcze na kilka minut aby ładnie podrosły. Jeśli chcemy je już wrzucić na gorący tłuszcz (pamiętajmy o oleju słonecznikowym) najlepiej zrobić to podważając pączki nożem (ścinając je jakby), wówczas nie rozwalą się. I dobrze jak w trakcie robienia pączków mamy ciepło w kuchni u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 13:59 Tytul
czy zamiast samych żółtek można dodać całe jajka czy to w czymś przeszkadza?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-02 14:53 pączki
zdecydowanie dodajemy same żółtka i jedno jajko. Całe jajka zupełnie zmienią konsystencję ciasta a to niewskazane



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 15:56 Jutro tłusty czwartek
zabieram się do roboty,później powiem wam jak mi wyszłyu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 19:11 Tłusty Czwartek jutro:)
Robiłam te pączki w zeszłym roku i zdecydowanie jeden z lepszych przepisów które mam na pączki.Tradycyjnie zabieram się do roboty za pączkiu?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 19:17 Tytul
czy sok z cytryny dodajemy do ciasta czy tylko do lukru?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-02 19:23 pączki
do ciasta dodajemy sok z jednej cytryny choć ja nie dałam gdyż akurat nie miałam i nic wielkiego się nie stało u?miech
do lukru dajemy swoją drogą - tyle aby konsystencja była gęsta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 20:18 pączki
Dziękuję zaprzepis wyszło FANTASTYCZNIE !!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 20:24 rewelacjaa!!!!
polecam naprawde są super ?art pyszota ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 20:56 Jutro tłusty czwartek
Powiem wam że są pyszne,zrobiłam też pare z kremem czekoladowym też są super,chyba przytyłam 5kg tyle ich zjadłamu?miech

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-02 21:01 pączki
cóż, taki urok tłustego czwartku, trzeba przed postem nabrać zapasów ?art
ale nie szkodzi - zawsze można przejść na dietę, choćby Dukana u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 0:45 Tytul
a całe mleko dac do rozczynu czy tylko troszkę?



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 7:43 smacznego:)
a ja dopiero zabieram się do robienia pączków ,lubię jak dzieci wracają ze szkoły i mają je świeżutkie.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 8:01 pączki
autorka daje całe ale można dać szklankę a pozostałe później wraz z mąką.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 8:36 super pączki rewelacja
Tresc komentarza



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 8:38 pączki mniodzio
nie wiem czemu nie są jasne tylko ciemne nie przypalam ich



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 9:06 pączki
domowe pączki zawsze są ciemniejsze niż te kupne, to normalne zatem. Grunt aby były smaczne u?miech

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-03 9:15 pączki
przy wałkowaniu nie podsypujmy ciasta dużą ilością mąki, bo później będzie się ona paliła w trakcie smażenia.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 10:03 Tytul
moje zawsze wychodzą smaczne



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 10:17 Tytul
jaka to ma byc maka??zwykla czy tortowa??? chcialabym dzis pierwszy raz sprobowac je zrobicu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 10:18 Tytul
hej mozna te paczki robic w maszynie??



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 10:19 Tytul
czy trezba delikatnie mieszac??? helpsmutny

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-03 10:36 pączki
tak, maka najlepiej, żeby była tortowa.
Czy delikatnie? Niekoniecznie a wręcz przeciwnie, na pewno trzeba wymieszać dokładnie, tak aby ciasto stanowiło jednolitą masę, czasem zajmuje to nawet kilka minut.
Nie robiłam w maszynie ale na pewno- można!! u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 11:06 pączki
Mam wypróbowany sposób na smażenie pączków. W frytownicy tem. 170 stopni czas smażenia 3 minuty z jednej i trzy minuty z drugiej strony. Frytownica przykryta. Smażę bez nadzienia (łatwiej nic się nie wylewa i nie przypala) po usmażeniu dżem wstrzykuje maszynka do dekorowania tortów.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 12:04 ewa1
Wyrobiłam właśnie ciasto. Pozostawiłam na 30 min. Czy to ciasto ma kleić się w rękach? I czy będzie się kleić jak będę je wałkować> Proszę o pomoc.

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-03 12:16 pączki
ciasto się klei, to prawda. Dlatego ja mam na to patent: nalewam do miseczki oleju, maczam ręce w przygotowanym oleju i odrywam kawałki (podobnej wielkości)z którego formuje pączki, dzięki temu ciasto nie klei się tak strasznie, bo czasami naprawdę ciężko je rozwałkować a jak podsypiemy dużo mąki, to będzie się ona przypalać.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 13:33 Tytul
a tłuszcz do ciasta? np.masło?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-03 13:44 pączki Ewy Wachoiwcz
5 łyżek oliwy - jak w przepisie i nic ponadto.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 14:48 gosia
właśnie zrobiłam ciasto jest bardzo ładne żółciutkie i 30 minut i do smażenia mniam



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 18:57 Pycha
Pączki pyszne !
Polecam z całego serca.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 19:12 wegielki
u mnie beznadzieja, wyszły jakies takie wegielki małe i prawie ze wszystkich wyleciało nadzienie do tego jeszcze surowe w srodku a były tak ładnie uformowane, no i nie maja takiej obraczki jasnej jak te kupne dlaczego?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-03 19:18 pączki
skoro na zewnątrz węgielki a w środku surowe to za duża temperatura (za duży ogień), skoro wypłynęło nadzienie to jednak słabo zlepione albo za rzadkie nadzienie. A jasna obrączka..? Chyba nie decyduje o smaku u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 19:42 Super pączki
Pączki znakomite, godne polecenia. Wszystkim smakują a w wykonanie bardzo proste tylko trzeba dobrze wyrobić ciasto



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 21:22 przepis niedoskonały
Ja będę polemizować, że jest to dobry przepis na pączki...
Otóż, przede wszystkim stanowczo za dużo jest drożdży, jak na 1kg. mąki. Ja daję 60g. i w zupełności to wystarczy, nie oliwa, tylko masło i trochę więcej jajek.A największa profanacja, to smażenie pączków na oleju. Smalec tylko i wyłącznie



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 21:25 hmm
skoro pączki wychodzą i są pyszne to z czym lub z kim ta polemika? Przepis wypróbowany osobiście z wielkim efektem więc skąd takie wnioski?
Jeśli chodzi o smalec to jest na pewno dużo lepszy niż zwykły olej rzepakowy - też polecam, jednak zdrowszy (no niestety ale zdrowszy!) jest olej słonecznikowy.
Dla osób które nie patrzą na cholesterol oczywiście również polecam smalec.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-04 16:33 Tytul
Przepis super i paczki rownie pyszne!!!
U mnie jedyny problem byl w formowaniu paczka.Nie potrafilam go dobrze skleic aby konfitura nie wychodzila na zewnatrz.Polecam krazek z konfitura przykryc drugim krazkiem,zlepic jak pieroga,a nastepnie wyciac szklanka.Wychodza jak te z cukierni.I dla tej pani ktora chciala ta jasna obwodke,w tej wersji jest mozliwa do uzyskania,gdy nalozymy mniej dzemu.Wszystkim zycze smacznego!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-04 19:48 Tytul
Jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać, to przede wszystkim pączki powinien raz na zawsze wykreślić ze swojego menu. Obojętne, czy będą smażone na oleju, czy smalcu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-04 19:58 Tytul
nie mówimy o codziennym jedzeniu pączków ale o robieniu ich w Tłusty Czwartek!
Każdy ma swoje zdanie na ten temat i każdy je może wyrazić.
Ale, żeby od razu popadać w skrajności...



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-05 11:00 Tytul
dziś piekłam pączki wg. tego przepisu i rzeczywiście są rewelacyjne



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-05 16:52 Tytul
Przepis fantastyczny,wyszly wspaniale ,sa puszyste i lekkie i znikaja w oka mgnieniu.Robilam juz rozne ale te sa najlepsze



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-05 17:45 Tytul
Robiłam w czwartek i mi nie wyszły. Piekłam dłużej oczywiście i w środlu też były ok, ale jakieś takie twarde trochę wyszły. Zrobiłam, jak było w przepisie. Nie wiem, gdzie tkwi problem.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-06 10:14 Tytul
Ja nie popadam w skrajności, bo pączków nie smażę codziennie ale w wyjątkowe dni, takie jak Tłusty Czwartek i dlatego też uważam, że tego dnia można, a nawet trzeba zapomnieć o zdrowym odżywianiu i robić, tak jak Bóg przykazał, czyli smaczne, a nie "zdrowe". I nikt mi nie wmówi, że pączki smażone na oleju smakują tak samo, jak smażone na smalcu. Olej czuć na odległość smutny



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-06 16:35 Doskonały przepis!
Doskonały przepis. Wszystko wyszło cudownie... chociaż czasu zajmuje to sporo.
Mała uwaga: trzeba bardzo uważać przy smażeniu, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, wówczas pączki się spieką na zewnątrz, ale nie dosmażą w środku (co mnie częściowo spotkało). Ale generalnie to pycha!



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-08 21:46 Wlasnie zrobilam paczki z
Zastapilam spirytus wodka porzeczkowa bo nie mialam spirytusu. Ciasto sie klei i tez nalalam sobie oliwy do miseczki i maczalam w niej rece. Nie wykrawalam krazkow szklanka tylko odrywalam male kawalki i rozplaszczalam w2 rekach wkladalam troszke dzemu i zawijalam. A przy smazeniu rozgrzalam mocno olej potem zmniejszylam temperature na minimum i od razu wrzucilam paczki i smazylam pod przykryciem. Najlepiej wlasnie smazyc je dluzej ale przy nizszej temperaturze to sie nie pala.
Raz w zyciu uzylam smalcu
i nigdy wiecej. Zalatruje wstretnie swiniakiem i tyle. Az szkoda cudnego paczusia wkladac to tluszczu prosiaka bleeee

Moje paczki wyszly cudownie pyszne. Dziekuje za przepis.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-05 9:27 max!
moje najpierwszejsze pączki w zyciu! wyszly idealne! przepis super, polecam wszystkim początkującym pączkującym! jak mi się udały, to udadzą się każdemuu?miech moi gości też zachwyceni!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-01 17:52 Tytul
Witam . a ja mam dość głupie pytanie bo nie mam w domu takiej wagi małej. może ktoś pomoże: ile 100 g cukru to łyżek ????

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2011-08-01 17:57 Przelicznik kulinarny
Około pół szklanki (ciut mniej). Na naszej stronie jest przelicznik kulinarny www.przepis-kulinarny.pl/przelicznik-kulinarny-info5.html
Proszę z niego skorzystać u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 21:45 Tytul
Pączki mi nie wyszły ale to chyba raczej z braku doświadczenia a nie przez zły przepis... Pozdrawiam pączkowiczów u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-20 4:48 :(
u mnie nie wyszly, dosyc mokre wewnatrz i smakuja drozdzami....

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-11-20 10:37 pączki
oj, wygląda na to, że są zwyczajnie zbyt surowe w środku. Następnym razem proponuję mniejszy ogień i dłuższy czas smażenia.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-16 22:49 minia;p
Pączki są super szukałam przepisu na pączki trafiłam akurat na to wieczorem wypróbowałam robiłam je chyba z 2godz. z wszystkim super przepis wszyscy się zajadali zamiast spirytusu (wiadomo drogi i nie zawsze zostaje?art dodałam 2łyzki octu. Dzięki za przepis teraz tylko z niego będę korzystaću?miechpzdr.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-31 13:14 Tytul
To ja też właśnie zabieram się za pączki z tego przepisu i dam znać jak wyszły, ale na pewno tak jak wam świetnieu?miech Pozdr:D



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-01 16:40 pączki
super dobre polecam.piekłam troszke inaczej ale sie udały P.EWA ma pyszne i sprawdzone przepisy.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-02 14:02 pychotka
Świetny przepis, wczoraj zrobiłam i wczoraj zniknęły, trochę zabawy było z klejeniem pączków, ale nastepnym razem bedzie już lepiej.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-06 17:44 zeby nie wypływało nadzien
Jutro będę robiła paczki ciekawe jak wyjdą, a czytałam że wylewa wam się nadzienie mi się tak nie dzieje dzięki temu ze jak wrzucam paczki do smażenia to pierwsza stronę smażę to gdzie jest zlepienie. może wam to pomoże coś. :D



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-06 19:47 Tytul
jeśli chodzi o biały pasek w koło pączka to jest to do zrobienia : pierwszą stronę paczka smażyć pod przykryciem potem je obrócić i drugą stronę smarzyć bez przykrycia smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-09 18:53 Tytul
A srednio jaki jest czas pieczenia zeby byly upieczone w srodku?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-09 19:18 pączki
mniej więcej 3 minuty z każdej strony ale trzeba patrzeć i pilnować u?miech mają być złotorumiane.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 12:26 Tytul
a na jaka grubosc te ciasto rozwalkowac prosze o odp. dzieki z góry



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 13:10 pączki
ciasto wałkujemy an grubość około 1,0-1,5 cm. smacznego u?miech !



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 15:21 Tytul
dzieki za odp ale już zrobiłam pierwszy raz robiłam pączki no i smaczne.pozdro>



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 15:57 Tytul
MÓJ POPRZEDNI KOMENTARZ KTOŚ USUNĄŁ PEWNO DLATEGO ŻE NIE CHWALIŁAM TEGO PRZEPISU.
PĄCZKI WYCHodzą niemal czarne, płaskie gumiaste ciasto i bardzo niesmaczne. ciasto tak rzadkie że nie można z nich zrobic pączków bo się leje - totlana porazka ten przepis - ostrzegam - nie róbcie

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-11 16:14 pączki
Twój komentarz został usunięty ze względu na słownictwo jakim wyrażasz swoje uwagi. To, ze pączki są czarne to już wina smażącego a nie przepisu. Gdybym ich nie robiła z tego przepisu może bym uwierzyła w pozostałe argumenty ale robiłam i wiem, ze ciasto jest takie jak należy (wystarczy poczytać komentarze) no chyba, że coś zepsułaś "po drodze" a teraz masz żal do całego świata.

Robienie pączków jest jednak troszkę trudniejsze od robienia gofrów.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-12 15:19 Tytul
Ok. Przepraszam że się tak wyraziłam na temat twojego przepisu smutny Ale naprawde bardzo sie denerwuje jak mi coś nie wychodzi !!! A akurat to mi nie wyszło !! smutny



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-12 16:48 bardzo smaczne
polecam ! bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ! daniel



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-13 17:18 Tytul
ja robilam 1 raz i mi wyszly smaczne w czwartek zrobię z budyniem a może już ktoś próbował z budyniem?



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-14 14:18 Tytul
hmm... Przyznam, że pączusie na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie. dziękuję za przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam Gosia



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 10:42 Tytul
a czy zamiast spirytusu może byc wódka?bo nie chce specialnie dla jednego kieliszka kupowac spirytu.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 11:19 pączki
myślę, że spokojnie można dodać wódkę, dodanie alkoholu sprawia, że pączki "piją" mniej tłuszczu. Spirytus jest też w małych buteleczkach, nie trzeba więc kupować od razu 0,5 litra ale to tak na marginesie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 16:51 Tytul
Wszystko ładnie pieknie. Ale może w końcu doprosze się o jakiegos pączka bo mi już język gdzieś do gardła uciekau?miech))



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 9:15 Tytul
Fantastyczny przepis! Zrobiłam swoje pierwsze samodzielne pączki według tego przepisu i wyszły bardzo samczne. Polecam



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 10:30 Tytul
A ja właśnie się zabieram. Teściowa robi z innego przepisu, ale te jej są bez rewelacji. Sprawdzę ten przepis :D Dam znać jak poszło.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 11:21 pączki Ewy Wachowicz
pączki wyśmienite godne polecenia właśnie jem jeszcze gorące ale dam radę



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 12:54 Tytul
przepis rewelacja,dodałam za dużo marmolady, która zepsuła wyśmienity smak ciasta



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 22:11 Tytul
Robiłam bez dzemu okrągłe i wiszły w środku surowe Wiecie może czemu?



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-17 0:07 Natalia
Coś cudownego aż wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam pączków więc to był mój debiut....i moje paczusie wyszły palce lizać - a muszę dodać że nie należę do tych kobiet którym wypieki nie sprawiają trudności - więc do sedna przepis genialny POLECAM i nie czytajcie tych złych opini, jeśli ja potrafiłam je zrobić to każdy potrafi?artps ze wzgledu na moje dzieci połowę pączków zrobiłam z nadzieniem masła czekoladowego - rewelacja.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-17 7:19 pączki
jeśli w środku są surowe to oznacza, że płomień pod naczyniem był za duży. Po prostu spiekły się z zewnatrz a w środku to juz nie bardzo.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-17 8:12 Tytul
Te pączki są naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł.Ale pączki nadziewam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam problem z wypływaniem nadzienia.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-17 19:43 sonia
Powiedzcie mi gdzie popełniłam błąd...pączki są smaczne , pasek wyszedł , piekłam 3 min z kazdej strony, nie są spalone ale....... są puste w śroku...- nadmuchały się pięknie ale ciasto przylepiło sie do scianek i w srodku są puste ...ktos wie dlaczego ??



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-20 12:24 Tytul
polecałabym jednak do smażenia olej rzepakowy. Słonecznikowy szybko się pali, najlepiej w połączeniu ze smalcem, pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-21 12:20 super pączki
super zrobiłam mini pączki bez spirytusu pomyliłam kolejność wykonywania REWELACJA robiłam pierwszy raz ROSŁY PRZY FARELCE!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-22 11:58 Tytul
nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii- mi wyszły zakalce i bardzo rzadkie ciasto - odradzam



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-22 12:08 pączki
a no stąd, że są super!!!

i naprawdę tylko raz na jakiś czas ( z tego co widać baaardzo rzadko) komuś nie wyjdą



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-02 15:21 Temperatura oleju
Witam, czy mozecie podac temperature oleju, w ktorej smazy sie paczki? Takze, jeden ze skladnikow to "5 lyzek oliwy," jaka to ma byc oliwa? Dziekuje.



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-02 18:27 pączki
chodzi o oliwę z oliwek a temp smażenia pączków to około 170 st C



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 11:56 Tytul
super paczusie ,bardzo pulchniutkie ...najlepszy przepis ...a juz dlugo robie paczki i zawodu jestem piekarzem ,ale takich paczkow jeszcze nie mialam ..dziekuje i pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-24 12:06 Tytul
czy tylko dla mnie nie chcialy się ptrzewracac? w smaku pyszne.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-26 0:11 Tytul
Bardzo proszę,może ktoś mi doradzi co zrobić aby w trakcie smażenia pączków nie wykipiał olej.Pierwsze smażenie ok,drugie jeszcze też ale juz przy następnym wsadzie olej się gotuje i kipi. Dzięki! Andrzej.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-26 12:40 pączki
wychodzi na to, że trzeba częściej zmieniać olej na świeży



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-26 15:05 pączki
ja też sie zabrałąm dzisiaj za paczki,czekaja swoje 30 minut i bede smazyc,ciekawe jak wyjda.
Z tą maka to faktycznie trzeba wiecej dodac bo ciasto jest lejace



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-28 12:37 teresa
Mam pytanie : czy ciasto trzeba wyrabiać tak jak tradycyjne pączki czy tylko wymieszać .



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-29 0:23 Tytul
ciasto wyrabiamy na tyle by składniki się ze sobą połączyły.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-31 17:59 Drozdze?
Mieszkam w USA - i tu maja suche i swieze drozdze - ktorych mam uzyc w tym przepisie? I ktora konfitura jest najlepsza? Pozdrawiam!



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-31 19:10 Tytul
Jeszcze jedno pytanie - ile czasu te paczki zachowuja swoja swiezosc - czy jak zrobie je w piatek wieczorem, to beda dobre w sobote?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-01 15:40 Polecam
Wyprobowalam i wyszły pycha. Ale nadzieje dałam do gotowych pączków. Zmodyfikowalam o tyle ze u mnie do wyrosniecia zostawiłem paczki po rozwalkowaniu i wycięcia.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-01 22:06 pączki
do pączków najlepsze są drożdże świeże alejesli mamy suszone to pamiętajmy, że 7g suszonych drożdży odpowiada 25 g drożdży świeżych.
Pączki są najlepsze tego samego dnia, niestety. Jeszcze zjadliwe dnia następnego ale należy je zakryć folią by nie wysychały.
Do pączków najlepsza jest konfitura z róży ale równie dobrze smakuje wiśniowa lub po prostu taka jaką dysponujemy u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-03 13:30 Tytul
Właśnie skończyłam robić pączki wg powyższego przepisu. Są poprostu przepyszne. Polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-06 14:25 Ave
...wlaśnie skończylam smażenie ! Pączki wyszły pyszne ! ..ale ja zawsze coś po swojemu ulepszam; dałam ciut mniej mleka ,za to o 2 żółtka więcej.
I moja rada dla początkujących : sklejajcie mocno pączki ; tak jak pierożki , a potem zostawcie do wyrośnięcia na sklejonej stronie i na tej stronie też wkladajcie do tłuszczu . Smażcie raczej wolniej , aby nie były surowe. Wszystkim życzę udanych pączków na jutro ?art. Pozdrawiam pani Ewo ... ech pamiętam panią z "tamtych lat" u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-06 18:12 super przepis
pączki są rewelacyjne polecam przepis ,jest dokładny i szybko się robi gorąco zachęcam do sprobowania przepisu



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-06 21:00 drożdże
Witam !
Jestem za granicą i nigdzie nie mogę dostać normalnych drożdży, tylko te w proszku smutny Pomóżcie smutny Czy pączki wyjdą, jeśli użyję takich? Jeśli tak, to ile mam użyć?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam !



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-06 21:30 Pączki Ewy
Proszę przeczytać komentarze pod tym przepisem. Jest odpowiedź na Pani pytanie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-06 23:25 kopoo
niedobry przepis!pączki gumiaste,w srodku surowe z wierzchu czarne małe węgielki - porazka

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2013-02-06 23:38 pączki
chyba raczej niedobry KUCHARZ! skoro spalone na zewnątrz a surowe w środku to znaczy, ze temperatura oleju jest za wysoka i należy zmniejszyć ogień! było już o tym pisane milion razy w komentarzach a tu dalej kompromitowanie siebie, że niby przepis niedobry!



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 8:58 marzenab71
nie mam oliwy czym mogę zastąpić.Do sklepu pięć kilometrów !!



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 9:58 super przepis
mam 2 lewe do wypieków ale paczki wyszły mi przepyszneu?miech we wtorek zroiłam z pół porcji i wyszło około 20 pączkówu?miech a dzisiaj znów z pół i tez koło tegou?miech rodzinka zajadała sie nimi az im się przysłowiowe uszy trzęsłyu?miech polecam przepis. jest prosty i szybkiu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 10:08 czytam wszystkie opinie i
PRZECZYTALAM WSZYSTKIE KOMENTARZE.TERAZ JA NORMALNY LAIK BIORE SIE ZA TE CUDENKA ZE ZDJECIA . MAN DWOCH SYNOW I MEZA I TO ONI SA EKSPERTAMI W DZIEDZINIE MOICH WYPIEKOW.DAM ZNAC JAK IM SMAKOWALY.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 10:38 pytanko?
wyszły super pączki tylko zapomniałem dodać spirytusu. ale to nie szkodzi chyba???u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 10:44 Tytul
pączki wyszły super, nawet z obwódką! przeczytałam wszystkie komentarze, nie miałam problemów z rozwałkowaniem ciasta, dałam 1/2 szkl. mleka mniej, ciasto było idealne. Smażyłam jednak na smalcu rozgrzanym do 150 stopni po 3-4 min. z każdej strony.
polecam ten przepis!

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2013-02-07 11:18 pączki
oliwę/olej można zastąpić smalcem a jak ktoś zapomniał dodać spirytus to nie szkodzi u?miech na pewno wyjdą i na pewno nie da się odczuć różnicy w smaku, spirytus się dodaje bym pączki wsiąkały mniej tłuszczu i taka jego rola u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 11:21 Tytul
zabieram sie do robienia paczkówu?miech tylko mam 11 mies córeczke i cos czuje ze nie pogotuje zbyt dlugou?miechmam nadzieje ze wyjda!! mam na nie ochote juz od kilku dniu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 13:36 ozczędne pączki
a ja tam w ramach ozczedności zrobiłam pączki bez jajek i bez tłuszczu w cieście..Wyszły super.Placki drożdzowe tez piekę b/jaj(zamiast jaj mozna dodac mąki kukurydzianej na piekny żółty kolor)a zamiast masła olej.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 16:50 Tytul
zrobilammmmmm!!!u?miech wyszly pyszne! pierwsza ture za szybko chyba wyciagalam bo kolor byl ok, ogien średni ale w srodku kolo marmolady by nie upieczony troche le jak wystygnie to moze bedzie ok, a do 2 tury da garnka dalam pol ziemniaka i dopiero wtedy wrzucalam paczki, robiły sie o wiele dluzej i jak osiagneły swój kolor to niektóre same sie przewracały a jak nie to im pomagalam i sa pyszneu?miech ziemniak podobno wlasnie spowalnia zbyt szybkie przypalenie paczka wiec mamy czas aby sie dobrze upiekłu?miechwyszko 33 na 4 osoby!!ale bedzie wyrzerka! pozdrawiamu?miechps w 2 turze ogien mały dałam. polecam marmolade rózana pychau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 17:52 sprirytus
Kiedy dajemy spirytus?nie mogę znaleźć takiej informacji a jestem w trakcie robienia



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-07 20:36 pączki
kiedykolwiek, z którymś ze skłądników, to nie ma znaczenia kiedy i w którym momencie.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-09 21:19 Przepis na pączki pani Wac
Przepis bardzo dobry. Gdy rozczyn urósł, wymieszałam składniki w malakserze. Wyszło ciasto średniej gęstości. Pączki wspaniałe - puszyste, mięciutkie. Polane lukrem i posypane skórką pomarańczową świetnie smakują. POLECAM!



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-15 14:15 pączki
moje pierwsze pączki lat temu kilka wyszły straszne a to dlatego że zbyt ściśle trzymałam się pzepisu.Mąka ma to do siebie że ma różną wilgotność i jeśli ciasto jest zbyt lejące trzeba dać jej troszkę więcej i trochę mniej gdy jest zbyt twarde lub dać więcej mleka.Ale to wszystko to kwestia doświadczenia, ja coroku robię pączki z 2 kg mąki naraz(mam 6 głodomorów)ale dzielnie mi pomagają przy tym.



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-28 14:07 Tytul
Rewelacja. Moje pierwsze w życiu pączki i udały mi wyśmienicie. Ba, nawet ta biała obwódka jest. Przepis szczerze polecam...



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-16 9:16 pączki
Ekstra! Przepysznę
Najlepiej przy wałkowaniu nie podsypywać ciasta dużą ilości mąki ponieważ przy pieczeniu ona będzie się paliła



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-25 13:06 Tytul
każde ciasto mi się udaje , oczywiscie z przepisów p. Ewy Wachowicz - pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-27 20:13 Tytul
Przepis super, paczki wyszly wspaniale


kulinarne przepisy Dodaj komentarz