Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki rewelacyjne

Czas 95 minut Porcji 30 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg maki
10 dag drożdży
szklanka lub trochę więcej mleka
20 dag margaryny
15 żółtek wiejskich
niepełna szklanka cukru
2 kieliszki spirytusu
konfitury wiśniowe własnej roboty
skórka otarta z cytryny
do smażenia 6 kostek smalcu - koniecznie

Pączki rewelacyjne - sposób wykonania:

Mleko podgrzać lekko. Dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Po wyrośnięciu dodać 3 łyżki maki. Do dużej miski wsypać kg maki i wlać zaczyn drożdżowy. Potem utrzeć żółtka z cukrem. Margarynę roztopić. Białka można użyć do tortu bezowego

Do mąki wlać zaczyn. Zetrzeć skórkę i wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Dodać żółtka, masło i wyrabiać aż składniki połączą się. Na koniec wlać kieliszek spirytusu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia - nawet 2godz. Potem formować niewielkie kulki z konfitura wiśniowa w środku.
Wychodzi około 30 pięknych pączków. Smalec rozpuścić i dodać spirytus. Wyrośnięte paczki wkładać do gorącego tłuszczo zlepieniem do góry i smażyć pod przykryciem 2 min. Potem jeszcze 4-5 min bez przykrycia.
Gotowe cieple paczki obsypać cukrem pudrem ... to prawdziwie królewskie pączki:)


Prześlij przepis

~Gosc | 25-10-12 | Czytano: 8779 razy | komentarzy [1]
Pączki rewelacyjne komentarz



Opinie i komentarze na temat Pączki rewelacyjne kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki rewelacyjne prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
smakosz
2013-01-30 10:37

pączki rewelacyjne nie wyszły mi. Smażyłam na wolnym ogniu, ale wyszly surowe i popękane. kształtem nie przypominające pączka.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje