Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki siostry Anastazji

Czas 90 minut Porcji 1 Trudność trudne Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg mąki pszennej
200 g drożdży
półtorej kostki masła
300 g cukru
łyżka soli
15 żółtek
około 0,5 L mleka
100ml spirytusu

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
nadzienie: konfitura, dżem

Pączki siostry Anastazji - sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, wkruszamy rozdrobnione drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru, wlewamy niewielką ilość letniego mleka.

Robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Roztrzepujemy żółtka z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Z całości wyrabiamy ciasto i dodajemy stopniowo mleko. Następnie nie przerywając mieszania dodajemy roztopione masło i alkohol. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki. Konsystencja ciasta będzie gładka. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Za pomocą szklanki o średnicy około 5 cm wycinamy krążki. Za pomocą łyżeczki nakładamy nadzienie na środek krążka i nakrywamy drugim krążkiem. Brzegi obu krążków dokładnie zlepiamy ze sobą. Czynność powtarzamy do skończenia się ciasta. Pączki w odstępach by się nie stykały ze sobą, układamy na stolnicy wysypanej mąką. Pączki przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy mocno tłuszcz w garnku, wrzucamy wyrośnięte pączki i smażymy pod przykryciem, dzięki czemu pączki będą równomiernie wyrastały. Ilość tłuszczu musi być taka by pączki swobodnie pływały. Gdy dół pączków się usmaży, odwracamy je na drugą stronę i smażymy na małym ogniu bez przykrycia. Usmażone pączki wyciągamy cedzakiem i kładziemy na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

Końcowe uwagi siostry Anastazji:
- składniki muszą mieć temperaturę pokojową ok 21 st C
- jajka także powinny mieć temperaturę pokojową, lub powinny być roztrzepywane na parze
- w kuchni powinno być ciepło i bez przeciągów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 17-01-17| Czytano: 3302 razy |komentarz [0]
Pączki siostry Anastazji komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz