RRRR
Strona główna >> Desery >> P?czki

P?czki z marmolad?

Czas 70 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 0,6 kg m?ki
- pe?na szklanka mleka
- 5 dkg dro?d?y
- 13 dkg mas?a
- 80g cukru
- 2 ca?e jajka + 8 ?ó?tek
- 1 kieliszek rumu (50 ml)
- szczypta soli
- pó? szklanki cukru pudru
- szklanka konfitur z ró?y
- 3 ?y?ki s?odkiej ?mietanki
- 2 ?y?ki drobno pokrojonej skórki pomara?czowej
- pó? ?y?eczki skórki otartej z cytryny
- 1 litr oleju do sma?enia

P?czki z marmolad? - sposób wykonania:

Rozcieramy dro?d?e z mlekiem oraz ?y?eczk? cukru i 2 ?y?eczkami m?ki. Pozostawiamy do wyro?ni?cia.
Rozcieramy ?ó?tka i jajka z pozosta?ym cukrem i mas?em na pian?. Dodajemy przygotowane dro?d?e, m?k?, szczypt? soli,?mietank?, rum oraz skórk? z cytryny. Ciasto musi by?
dobrze wygniecione. Po wyrobione ciasta, przykrywamy je i odstawiamy do wyro?ni?cia.

Kolejno formujemy ma?e p?czki - r?ce nale?y mie? w m?ce. Ulepione p?czki nadziewamy konfiturami i uk?adamy na stolnicy, aby jeszcze uros?y.
W g??bokim garnku rozgrzewamy olej. P?czki sma?ymy na rozgrzanym t?uszczu. Nale?y je co chwilk? przewraca?, a? b?d? z?ocisto-br?zowe.
Po usma?eniu, nale?y po?o?y? je na papierowym r?czniku kuchennym lub bibule, aby ods?czy? nadmiar t?uszczu.
Gor?ce p?czki posypujemy cukrem pudrem lub polew? lukrow? z dodatkiem skórki pomara?czowej.

Aby zrobi? lukier musimy utrze? cukier puder z mlekiem (wsypujemy do miseczki cukier puder i podlewamy go mlekiem wci?? ucieraj?c aby masa by?a do?? g?sta i g?adka - ilo?? zale?y od tego ile nam potrzeba tego lukru, na koniec mo?emy doda? kilka kropli aromatu albo sok z cytryny, b?dzie pi?kny aromat) . P?czki polewamy lukrem za pomoc? ?y?eczki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 13-02-09| komentarz [15]

15 komentarzy


nom
2009-02-18 19:57

nie chce sie chwali? ale znam lepszy sposob na p?czki..


Przepis na p?czki
2009-02-18 21:26

Jak znasz lepszy przepis na p?czki to si? nim

podziel.


Slodkie p?czuszki
2009-11-11 17:52

Te p?czki s? bardzo s?odziutkie. Polecam ka?demu:)


p?czki
2009-11-27 19:52

te p?czki s? bardzo super naprawde polecam wszystkim te pyszne p?czki


Tytul
2010-01-21 15:08

Anusia szkoda,ze nie podalas tego,ze mleko ma byc cieple,robiac paczki pierwszy raz niestety nie wyszly mi,bo Twoj podawany przepis byl nie precyzyjny.Jestem zla!


Tytul
2010-02-02 20:01

ten przepis to wielka pomy?ka .szkoda produktów. bez komentarza


P?czki
2010-02-03 21:44

Je?li nie potrafisz zrobi? p?czków to si? za to nie zabieraj bo to nie jest robota dla laika. Gofry sobie upiecz na pewno ci wyjd? :D


Przepis na p?czki
2011-01-13 21:01

P?czki to nie byle jaka robota. Ciasto trzeba dobrze wyrobi?. Jak kto? nie piecze za cz?sto to marna nadzieja na dobry efekt.


Tytul
2011-02-07 16:06

Te p?czki wygl?daj? pysznie powiem mamie ?eby je zrobi?a


agata
2011-02-11 10:09

gofry to te? nie ?atwa sprawa:)


Tytul
2011-02-18 16:43

mnie smakuja tradycyjne p?czki wykonane z przepisu kuchni polskiej,musi by dobra maka tortowa i wiejskie jajka prawdziwe mas?o i sukces murowany.


ewa
2011-02-18 16:51

1 kg maki,8-10 zó?tek,10 dag mas?a,po? szkl, cukru.0,5 litra mleka 10 dag drozdzy,sok z cytryny, spirytus.wszystkie sk?adniki na ciasto winny miec temp. pokojowa.dobrze jest zrobic wolne ciasto,wtedy dobrze rosnie.musza tez dobrze wyrosnac paczki to w smazeniu nie beda p?ka?.zaufajcie mi ,znam sie na tym bo czesto smaze.


Tytul
2011-02-28 15:27

ile sztuk paczków wychodzi z tego przepisu?


Ile p?czków
2011-02-28 15:37

Zrób to si? dowiesz, ka?demu wyjdzie inna ilo?? p?czków, zale?y jakie kulki b?dziesz formowa?.


Tytul
2011-07-29 10:37

P?czki s? ?wietnie ale podczas sma?enia proponuj? nie przewraca? co chwila a jedynie najpierw upiec stron? g?adk?, a potem te sklejan?. Czyli p?czka wk?adamy do garnka brzydka stron? do góry a jak si? upiecze jedna strona to odwracamy, i jeszcze ?eby mie? pewno?? ?e paczek nie b?dzie surowy mo?na garnek na chwil? przykry?, ale naprawd? na chwil?. Pozdrawiam

Dodaj komentarz