Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 70 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pączki z marmoladą - składniki:

- 0,6 kg mąki
- pełna szklanka mleka
- 5 dkg drożdży
- 13 dkg masła
- 80g cukru
- 2 całe jajka + 8 żółtek
- 1 kieliszek rumu (50 ml)
- szczypta soli
- pół szklanki cukru pudru
- szklanka konfitur z róży
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 litr oleju do smażenia

Pączki z marmoladą - sposób wykonania:

Rozcieramy drożdże z mlekiem oraz łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Rozcieramy Żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodajemy przygotowane drożdże, mąkę, szczyptę soli,śmietankę, rum oraz skórkę z cytryny. Ciasto musi być
dobrze wygniecione. Po wyrobione ciasta, przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia.

Kolejno formujemy małe pączki - ręce należy mieć w mące. Ulepione pączki nadziewamy konfiturami i układamy na stolnicy, aby jeszcze urosły.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Należy je co chwilkę przewracać, aż będą złocisto-brązowe.
Po usmażeniu, należy położyć je na papierowym ręczniku kuchennym lub bibule, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewą lukrową z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Aby zrobić lukier musimy utrzeć cukier puder z mlekiem (wsypujemy do miseczki cukier puder i podlewamy go mlekiem wciąż ucierając aby masa była dość gęsta i gładka - ilość zależy od tego ile nam potrzeba tego lukru, na koniec możemy dodać kilka kropli aromatu albo sok z cytryny, będzie piękny aromat) . Pączki polewamy lukrem za pomocą łyżeczki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [15]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2009-02-18 19:57 nom
nie chce sie chwalić ale znam lepszy sposob na pączki..

Ania
Ania
Przepisów 21
Od 2008-05-20 20:46
Dodano 2009-02-18 21:26 Przepis na pączki
Jak znasz lepszy przepis na pączki to się nim

podziel.



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-11 17:52 Slodkie pączuszki
Te pączki są bardzo słodziutkie. Polecam każdemuu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-27 19:52 pączki
te pączki są bardzo super naprawde polecam wszystkim te pyszne pączki



Przepisów
Od
Dodano 2010-01-21 15:08 Tytul
Anusia szkoda,ze nie podalas tego,ze mleko ma byc cieple,robiac paczki pierwszy raz niestety nie wyszly mi,bo Twoj podawany przepis byl nie precyzyjny.Jestem zla!



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-02 20:01 Tytul
ten przepis to wielka pomyłka .szkoda produktów. bez komentarza



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-03 21:44 Pączki
Jeśli nie potrafisz zrobić pączków to się za to nie zabieraj bo to nie jest robota dla laika. Gofry sobie upiecz na pewno ci wyjdą :D



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-13 21:01 Przepis na pączki
Pączki to nie byle jaka robota. Ciasto trzeba dobrze wyrobić. Jak ktoś nie piecze za często to marna nadzieja na dobry efekt.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-07 16:06 Tytul
Te pączki wyglądają pysznie powiem mamie żeby je zrobiła



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-11 10:09 agata
gofry to też nie łatwa sprawau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-18 16:43 Tytul
mnie smakuja tradycyjne pączki wykonane z przepisu kuchni polskiej,musi by dobra maka tortowa i wiejskie jajka prawdziwe masło i sukces murowany.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-18 16:51 ewa
1 kg maki,8-10 zółtek,10 dag masła,poł szkl, cukru.0,5 litra mleka 10 dag drozdzy,sok z cytryny, spirytus.wszystkie składniki na ciasto winny miec temp. pokojowa.dobrze jest zrobic wolne ciasto,wtedy dobrze rosnie.musza tez dobrze wyrosnac paczki to w smazeniu nie beda pękać.zaufajcie mi ,znam sie na tym bo czesto smaze.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 15:27 Tytul
ile sztuk paczków wychodzi z tego przepisu?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 15:37 Ile pączków
Zrób to się dowiesz, każdemu wyjdzie inna ilość pączków, zależy jakie kulki będziesz formować.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-29 10:37 Tytul
Pączki są świetnie ale podczas smażenia proponuję nie przewracać co chwila a jedynie najpierw upiec stronę gładką, a potem te sklejaną. Czyli pączka wkładamy do garnka brzydka stroną do góry a jak się upiecze jedna strona to odwracamy, i jeszcze żeby mieć pewność że paczek nie będzie surowy można garnek na chwilę przykryć, ale naprawdę na chwilę. Pozdrawiam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz