Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 80 minut Porcji 30 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pączki z Pieca u Mamy - składniki:

1 kg mąki
10 dag drożdży
6-7 łyżeczek cukru (Kryształ)
7 żółtek (świeżych)
1 całe jajko
2 szklanki mleka (najlepiej ciepłego)
2 łyżeczki masła (roztopić)
sól do smaku..
i inne..czyli : Dżem,puder,lub lukier

Pączki z Pieca u Mamy - sposób wykonania:

1. Make przesiać do miski. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ok 20dkg maki i wszystko zalać 1 szklanka lekko ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać łyżka i odstawić na 15 minut w cieple miejsce. Jajka ubić na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodać jajka, resztę maki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od reki. Pod koniec można dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Z podanej proporcji wyjdzie nam średnio 36 pączków u?miech.

Gdy ciasto urośnie, brać niewielka ilość na dłoń i formować krążki, odkładać na wysypana maka stolnice , przykryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ziemniaka- jeśli wypłynie olej jest wystarczająco gorący.

Smażyć paczki z 2 stron na odpowiedni kolor. Dżem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówka w kształcie grubej igły. Nadziewać przestudzone paczki a później obsypać cukrem pudrem. Smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [17]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-10 13:57 próba
Zaraz będę próbowała, wiec trzymajcie kciuki żeby się udały:->



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-10 16:41 PYSZNOŚCI
Już zrobiłam. Pysznie, szybko i tanio. Polecam ten przepisu?miech Pączki cudo.



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-11 8:38 Pączki
zaraz zabieram się do wyrabiania ciasta opinię wystawię później



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-11 15:40 Tytul
pychaaaaaaaaa



Przepisów
Od
Dodano 2010-04-26 13:02 przepis spoko
tylko ciasta nie mogłem wyrobić ale... jakoś się udały u?miech pierwszy raz w życiu ;p



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-30 18:09 Pączusie
Przepis bardzo dobry tylko goście się nie spisali.Powiedzieli że twarde.Przywiązali mnie do płotu i zamiast śnieżkami,rzucali we mnie pączkami,mimo tej przygody z przepisu nie zrezygnuję.Jestem twardy jak Wałęsa.



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-30 18:15 dobrze się czujesz?
amatorze pączków, czyżbyś do środka zamiast dżemu dał jakieś grzybki...? ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-06 21:44 Super przepis
Od lat robie wg takiego przepisu, spirytus musi byc koniecznie (nie beda tluste). Natomiast nie wiem jaki robie blad, gdyz w nastepnym dniu juz nie sa takie dobre jak przez pierwsze godziny. Radze sobie, mikrofalowka (15 sek) i wtedy sa OK.



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-07 6:54 pączki
Domowe pączki mają to do siebie, że są smaczne w dniu zrobienia. Kupne zresztą tak samo. Pączek jest smaczny gdy jest świeży i ciepły. Dodatkowo kupne pączki to chemia utrwalacze podobnie jak kupne gofry.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-07 15:59 Tytul
Jak są twarde dodaj trochę rumu albo więcej spirytusu to powinno ci pomócu?miech albo po prostu schować w szczelne zamknięcie.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-26 11:44 Tytul
Akurat dziś mam zamiar zrobić według tego przepisu mam nadzieję ,że mi wyjdą napiszę później czy się udały.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-26 16:09 wyszły?
ja robiłam i zrobiła sie kluchy tak mialo być



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-26 16:12 Przepis na pączki
Pączki to nie gofry, nie każdy potrafi je zrobić. Moja mama robi pyszne bułeczki, ciasta obiady - ale pączki jej także nie wychodzą. Do tego trzeba talentu i doświadczenia.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 20:39 TŁUSTYYYYY
DZIEWCZYNY A MI JAK WYRABIAŁAM CIAASTO NIE POWSTALA ZADNA KULA CZY TAK MA BYC ???WLASNIE MI WYRASTA I NIE WIEM CO Z TEGO BEDZIE smutny RATUNKU !

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-02 20:59 pączki
jeśli wszystko zostało zrobione wg przepisu to powinno być wszystko dobrze.
Jeśli z kolei ciasto wychodzi zbyt rzadkie można dodać nieco więcej mąki (mąka różnych firm czasami różnie chłonie tzw.składniki mokre i stąd różnice w konsystencji ciasta oraz trudności w idealnym podaniu proporcji)



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-03 10:04 super!!!
moje pierwsze paczki a wyszly idealne, wygladaly i smakowaly jak z cukierni



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-18 17:52 Tytul
Te pączki są pyszne !!! . Brawo ! u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz