Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki z Pieca u Mamy

Czas 80 minut Porcji 30 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg mąki
10 dag drożdży
6-7 łyżeczek cukru (Kryształ)
7 żółtek (świeżych)
1 całe jajko
2 szklanki mleka (najlepiej ciepłego)
2 łyżeczki masła (roztopić)
sól do smaku..
i inne..czyli : Dżem,puder,lub lukier

Zobacz też pączki Ewy Wachowicz

Zobacz też pączki Siostry Anastazji

Zobacz też pączki Siostry Anieli

Pączki z Pieca u Mamy - sposób wykonania:

1. Make przesiać do miski. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ok 20dkg maki i wszystko zalać 1 szklanka lekko ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać łyżka i odstawić na 15 minut w cieple miejsce. Jajka ubić na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodać jajka, resztę maki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od reki. Pod koniec można dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Z podanej proporcji wyjdzie nam średnio 36 pączków :-).

Gdy ciasto urośnie, brać niewielka ilość na dłoń i formować krążki, odkładać na wysypana maka stolnice , przykryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ziemniaka- jeśli wypłynie olej jest wystarczająco gorący.

Smażyć paczki z 2 stron na odpowiedni kolor. Dżem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówka w kształcie grubej igły. Nadziewać przestudzone paczki a później obsypać cukrem pudrem. Smacznego.

Zobacz też pączki pieczone w piekarniku

Zobacz też przepis na chrusty / faworki

Zobacz też pączki domowe

Zobacz też pączki z budyniem



Prześlij przepis

~Gosc | 28-11-09 | Czytano: 75087 razy | komentarzy [17]
Pączki z Pieca u Mamy komentarz



Opinie i komentarze na temat Pączki z Pieca u Mamy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

17 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki z Pieca u Mamy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
próba
2010-02-10 13:57

Zaraz będę próbowała, wiec trzymajcie kciuki żeby się udały:->

Autor
PYSZNOŚCI
2010-02-10 16:41

Już zrobiłam. Pysznie, szybko i tanio. Polecam ten przepis:-) Pączki cudo.

Autor
Pączki
2010-02-11 8:38

zaraz zabieram się do wyrabiania ciasta opinię wystawię później

Autor
Tytul
2010-02-11 15:40

pychaaaaaaaaa

Autor
przepis spoko
2010-04-26 13:02

tylko ciasta nie mogłem wyrobić ale... jakoś się udały :) pierwszy raz w życiu ;p

Autor
Pączusie
2010-12-30 18:09

Przepis bardzo dobry tylko goście się nie spisali.Powiedzieli że twarde.Przywiązali mnie do płotu i zamiast śnieżkami,rzucali we mnie pączkami,mimo tej przygody z przepisu nie zrezygnuję.Jestem twardy jak Wałęsa.

Autor
dobrze się czujesz?
2010-12-30 18:15

amatorze pączków, czyżbyś do środka zamiast dżemu dał jakieś grzybki...? ;-)

Autor
Super przepis
2011-01-06 21:44

Od lat robie wg takiego przepisu, spirytus musi byc koniecznie (nie beda tluste). Natomiast nie wiem jaki robie blad, gdyz w nastepnym dniu juz nie sa takie dobre jak przez pierwsze godziny. Radze sobie, mikrofalowka (15 sek) i wtedy sa OK.

Autor
pączki
2011-01-07 6:54

Domowe pączki mają to do siebie, że są smaczne w dniu zrobienia. Kupne zresztą tak samo. Pączek jest smaczny gdy jest świeży i ciepły. Dodatkowo kupne pączki to chemia utrwalacze podobnie jak kupne gofry.

Autor
Tytul
2011-02-07 15:59

Jak są twarde dodaj trochę rumu albo więcej spirytusu to powinno ci pomóc:) albo po prostu schować w szczelne zamknięcie.

Autor
Tytul
2011-02-26 11:44

Akurat dziś mam zamiar zrobić według tego przepisu mam nadzieję ,że mi wyjdą napiszę później czy się udały.

Autor
wyszły?
2011-02-26 16:09

ja robiłam i zrobiła sie kluchy tak mialo być

Autor
Przepis na pączki
2011-02-26 16:12

Pączki to nie gofry, nie każdy potrafi je zrobić. Moja mama robi pyszne bułeczki, ciasta obiady - ale pączki jej także nie wychodzą. Do tego trzeba talentu i doświadczenia.

Autor
TŁUSTYYYYY
2011-03-02 20:39

DZIEWCZYNY A MI JAK WYRABIAŁAM CIAASTO NIE POWSTALA ZADNA KULA CZY TAK MA BYC ???WLASNIE MI WYRASTA I NIE WIEM CO Z TEGO BEDZIE :( RATUNKU !

Autor
pączki
2011-03-02 20:59

jeśli wszystko zostało zrobione wg przepisu to powinno być wszystko dobrze.
Jeśli z kolei ciasto wychodzi zbyt rzadkie można dodać nieco więcej mąki (mąka różnych firm czasami różnie chłonie tzw.składniki mokre i stąd różnice w konsystencji ciasta oraz trudności w idealnym podaniu proporcji)

Autor
super!!!
2011-07-03 10:04

moje pierwsze paczki a wyszly idealne, wygladaly i smakowaly jak z cukierni

Autor
Tytul
2011-09-18 17:52

Te pączki są pyszne !!! . Brawo ! :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje