Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pączki ziemniaczane - składniki:

1 kg mąki
1 kg ziemniaków
4 jajka
10 dag drożdży
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
1 łyżka octu lub spirytusu
olej do smażenia
marmolada do wypełnienia

Pączki ziemniaczane - sposób wykonania:

Bardzo proste i niezwykle smaczne. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne. Naprawdę polecam ten przepis.
Obrane ziemniaki gotujemy, następnie mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę.
Do ostudzonych dodajemy margarynę. Drożdże mieszamy z cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy je do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz spirytus i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnice obsypujemy mąką, gdy ciasto podwoi objętość wałkujemy je na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Smażymy na głębokim oleju, po wyjęciu osączamy, posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej proporcji wyjdzie nam średnio 45 pączków u?miech.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 13:16 Ile należy dodać jajek?
Nie ma tej informacji w przepisie.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 13:24 Pączki
4 jajka. Już oczywiście poprawione!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-13 14:17 Tytul
dodajemy tylko 4jaja i to wystarczy czy nie będą twarde



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-31 22:09 Tytul
wykonanie proste a pączki wyśmienite -polecam



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-29 16:43 Tytul
Przepis extra, proste do wykonania, pyszne paczki, szybko znikaja z talerza, goraco polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz