Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pączki ziemniaczane - składniki:

1 kg mąki
1 kg ziemniaków
4 jajka
10 dag drożdży
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
1 łyżka octu lub spirytusu
olej do smażenia
marmolada do wypełnienia

Pączki ziemniaczane - sposób wykonania:

Bardzo proste i niezwykle smaczne. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne. Naprawdę polecam ten przepis.
Obrane ziemniaki gotujemy, następnie mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę.
Do ostudzonych dodajemy margarynę. Drożdże mieszamy z cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy je do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz spirytus i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnice obsypujemy mąką, gdy ciasto podwoi objętość wałkujemy je na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Smażymy na głębokim oleju, po wyjęciu osączamy, posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej proporcji wyjdzie nam średnio 45 pączków u?miech.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 13:16 Ile należy dodać jajek?
Nie ma tej informacji w przepisie.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 13:24 Pączki
4 jajka. Już oczywiście poprawione!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-13 14:17 Tytul
dodajemy tylko 4jaja i to wystarczy czy nie będą twarde



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-31 22:09 Tytul
wykonanie proste a pączki wyśmienite -polecam



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-29 16:43 Tytul
Przepis extra, proste do wykonania, pyszne paczki, szybko znikaja z talerza, goraco polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz