Strona główna >> Desery >> Pączki

Pączki ziemniaczane

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg mąki
1 kg ziemniaków
4 jajka
10 dag drożdży
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
1 łyżka octu lub spirytusu
olej do smażenia
marmolada do wypełnienia

Pączki ziemniaczane - sposób wykonania:

Bardzo proste i niezwykle smaczne. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne. Naprawdę polecam ten przepis.
Obrane ziemniaki gotujemy, następnie mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę.
Do ostudzonych dodajemy margarynę. Drożdże mieszamy z cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy je do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz spirytus i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnice obsypujemy mąką, gdy ciasto podwoi objętość wałkujemy je na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Smażymy na głębokim oleju, po wyjęciu osączamy, posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej proporcji wyjdzie nam średnio 45 pączków :-).


  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 23-02-11| komentarz [5]



5 komentarzy


Ile należy dodać jajek?
2011-02-28 13:16

Nie ma tej informacji w przepisie.


Pączki
2011-02-28 13:24

4 jajka. Już oczywiście poprawione!


Tytul
2012-02-13 14:17

dodajemy tylko 4jaja i to wystarczy czy nie będą twarde


Tytul
2013-07-31 22:09

wykonanie proste a pączki wyśmienite -polecam


Tytul
2014-01-29 16:43

Przepis extra, proste do wykonania, pyszne paczki, szybko znikaja z talerza, goraco polecam

Dodaj komentarz