Strona główna >> Desery >> Ciasta

Palmiery

Czas 45 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
około 1/3 kostki bardzo miękkiego masła
drobny cukier
cukier waniliowy

Palmiery - sposób wykonania:

Przyrządzanie tych ciastek zaczynamy od nastawienia piekarnika na temperaturę 220 stopni.
Rozkładamy gotowe ciasto francuskie, smarujemy je masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Następnie składamy dłuższymi bokami do środka (tak aby oba brzegi spotkały się na środku), leciutko wałkujemy smarujemy masłem, ponownie posypujemy cukrem wymieszanym cukrem waniliowym, leciutko wałkujemy i ponownie składamy do środka ale tym razem krótsze brzegi. Ponownie wałkujemy leciutko i ponownie smarujemy masłem oraz sypiemy cukrem. Ciasto składamy - krótsze brzegi wędrują do środka. Ściskamy lekko owijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.Następnie ciasto wyjmujemy, kroimy na półcentymetrowe plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( w pewnych odstępach od siebie). Pieczemy 6 minut z jednej strony, przewracamy łopatką i pieczemy 4 minuty z drugiej strony. Otrzymamy złote ciasteczka, tak pyszne, że aż rozpływające się w ustach :).


Prześlij przepis

mewa80 | 18-11-10 | Czytano: 12776 razy | komentarzy [1]
Palmiery komentarz



Opinie i komentarze na temat Palmiery kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Palmiery prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Palmiery
2012-11-01 11:07

Jak na mój piekarnik, to czas pieczenia jest stanowczo za któtki. ale wyglądają super!

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje