Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Pani Walewska

Czas 60 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
200 g masła
4 jajka

pół kg powideł śliwkowych
10 łyżek cukru pudru
20 dag rodzynek
20 dag orzechów włoskich

1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
kostka masła
pół szklanki cukru pudru
1 kieliszek spirytusy

Pani Walewska - sposób wykonania:

Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodajemy cukier puder i żółtka (przy oddzielaniu białek należy pamiętać, żeby umieścić je w oddzielnych naczyniach po 2). Zagniatamy gładkie ciasto, ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy je na kształt blachy i do niej przenosimy (wysmarowanej tłuszczem). Oba ciasto smarujemy powidłami, ubijamy białka, dodajemy do białek po 5 łyżek cukru pudru,każde posypujemy bakaliami.
Wstawiamy do piekarnika do temperatury 180 stopni.
Gotujemy budyń na 2 szklankach mleka. Studzimy dokładnie.
Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder i następnie budyń oraz kieliszek spirytusu. Ucieramy na gładką masę.
Upieczone placki przekładamy masą budyniową, wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 11-12-10| Czytano: 124013 razy |komentarz [1]
Pani Walewska komentarz



1 komentarzy

Autor
Tytul
2010-12-13 17:56

super ciasto

Linia tła strony

Dodaj komentarz