Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Papryka konserwowa

Czas 45 minut Porcji 3 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg kolorowej papryki
12 ząbków czosnku
kilka gałązek kopru
6 łyżek oleju
2 łyżki gorczycy
kilka listków laurowych

Zalewa:
pół litra octu 10%
6 łyżek oleju
6 dag soli
20 dag cukru
kilka ziaren ziela angielskiego

Papryka konserwowa - sposób wykonania:

Z podanych składników gotujemy zalewę.
Papryki myjemy, przekrajemy na pół, usuwamy gniazda nasienne, koper myjemy, czosnek obieramy. Na dno każdego słoika (3) wlewamy po 2 łyżki oleju, układamy paprykę, dodajemy po 4 ząbki czosnku i gałązce kopru, wsypujemy ziarna gorczycy i po liściu laurowym, zalewamy zalewą (zostawiając 1 cm wolnej powierzchni). Zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut. Jeśli lubimy pikantne potrawy do każdego słoika możemy dodać po kawałeczku papryki chili.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 01-06-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz