Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Pascha wielkanocna

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pascha wielkanocna - składniki:

1 kilogram twarogu
kostka masła (200 g)
szklanka śmietany 30%
5 żółtek
250 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
bakalie:
100 g rodzynek
100 g migdałów (bez skóry)
100 g skórki pomarańczowej

można dodać tez inne bakalie - wg uznania i gustu

Pascha wielkanocna - sposób wykonania:

Pascha wielkanocnaTwaróg mielimy 3 krotnie. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, migdały siekamy. Do utartych żółtek dodajemy śmietanę a następnie miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy, do momentu aż masa zgęstniej. Gdy tak się stanie masę zdejmujemy dodajemy do niej masło i twaróg oraz bakalie - mieszamy. Masę umieszczamy w formie wyścielonej gazą, masę układamy ciasno więc dobrze jest docisnąć ją łyżką a następnie przykryć spodkiem lub talerzykiem i obciążyć. Tak przygotowaną paschę na kilka godzin wstawiamy do lodówki, wyjmujemy przewracając formę do góry dnem. Wyjętą paschę dekorujemy skórką pomarańczową i innymi bakaliami.
Pascha jest najsmaczniejsza w temperaturze pokojowej.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 01-04-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz