Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Pascha wielkanocna

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kilogram twarogu
kostka masła (200 g)
szklanka śmietany 30%
5 żółtek
250 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
bakalie:
100 g rodzynek
100 g migdałów (bez skóry)
100 g skórki pomarańczowej

można dodać tez inne bakalie - wg uznania i gustu

Pascha wielkanocna - sposób wykonania:

Twaróg mielimy 3 krotnie. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, migdały siekamy. Do utartych żółtek dodajemy śmietanę a następnie miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy, do momentu aż masa zgęstniej. Gdy tak się stanie masę zdejmujemy dodajemy do niej masło i twaróg oraz bakalie - mieszamy. Masę umieszczamy w formie wyścielonej gazą, masę układamy ciasno więc dobrze jest docisnąć ją łyżką a następnie przykryć spodkiem lub talerzykiem i obciążyć. Tak przygotowaną paschę na kilka godzin wstawiamy do lodówki, wyjmujemy przewracając formę do góry dnem. Wyjętą paschę dekorujemy skórką pomarańczową i innymi bakaliami.
Pascha jest najsmaczniejsza w temperaturze pokojowej.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 01-04-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz