Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Pasztety

Pasztet cielęcy po alzacku

Składniki:

8 dkg cebuli
10 dkg pieczarek
60 dkg cielęciny bez kości
20 dkg boczku świeżego
6-8 dkg bułki czerstwej
150 ml śmietany
2 jaja
8 dkg sera żółtego (gouda)
natka pietruszki
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do
smaku

Pasztet cielęcy po alzacku - sposób wykonania:

Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę. Mięso i boczek umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą i pieczarkami, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać bułkę i śmietanę. Następnie przestudzić, zemleć trzy razy z użyciem sita pasztetowego, wymieszać z jajami, startym serem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i piec około 60 minut w silnie nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z pieca, przestudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować.

Szczególnie polecam robiony wielokrotnie w moim domu Domowy pasztet
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 13-05-08| Czytano: 20775 razy |komentarz [0]
Pasztet cielęcy po alzacku komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz