Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Pasztet z królika

Czas 85 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

1 królik
1 golonka
250 gram wątróbki drobiowej
200 gram słoniny
5 jajek
kilka suszonych grzybów
1/3 selera
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
bułka namoczona w mleku
1 łyżeczka imbiru

Pasztet z królika - sposób wykonania:

Królika i golonkę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy warzywa, grzyby suszone, liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i pieprz, gotujemy do miękkości, studzimy. Następnie oddzielamy mięso od kości i mielimy razem z warzywami i suszonymi grzybami.
Słoninkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy, dodajemy posiekaną cebulkę, przesmażamy. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem a bułkę namaczamy w mleku.
Słoninę z cebulą oraz odcedzoną wątróbkę i wyciśniętą bułkę mielimy i dodajemy do mięsa, mieszamy i wbijamy jajka. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką, dokładnie mieszamy. masę przenosimy do 2 keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką, pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 08-12-12| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz