Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Pieczeń na Wielkanoc

Czas 45 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

2 kg mięsa (np. wołowina, karkówka lub dziczyzna - szynka, łopatka itp)
3 łyżki oleju
1 szklanka czerwonego wina (wytrawne)
suszone śliwki

marynata:
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 goździki
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli

Pieczeń na Wielkanoc - sposób wykonania:

Składniki na marynatę (oprócz soli i czosnku) mielimy w młynku, następnie prażymy je z solą na suchej patelni (aby wydobyć aromat), po tym jak wyłączymy ogień dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Przyprawami nacieramy umyte i osuszone mięso, które najpierw należy naszpikować suszonymi śliwkami (ilość około 100-200 g wg uznania). Mięso przykrywamy i wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Po wyjęciu mięso obsmażamy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię od smażenia mięsa wlewamy wino aby wymyć smak, wino przelewamy do mięsa. Mięso pieczemy około 120 minut w 190 stopniach C. Co 15 minut można mięso polewać wytworzonym sosem, będzie bardziej soczyste.
Mięso jest naprawdę pyszne, autorką jest Ewa Wachowicz.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 12-04-11| Czytano: 33850 razy |komentarz [0]
Pieczeń na Wielkanoc komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz