Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Pieczeń w winie

Czas 95 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg mięsa na pieczeń (np. wołowina, karkówka wieprzowa lub dziczyzna)
2-3 łyżki oleju
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
suszone śliwki do szpikowania

marynata:
1 łyżeczka ziaren jałowca
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 goździki
4 ząbki czosnku

Pieczeń w winie - sposób wykonania:

Niezwykle pyszna, krucha i soczysta za razem pieczeń z przepisu pani Ewy Wachowicz, może z pewnością zagościć na świątecznym stole.
Zgodnie z zaleceniami autorki przepisu w pierwszej kolejności należy wszystkie przyprawy zmielić to jest: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieszczamy w młynku do mielenia bądź moździerzu.
Sól rozgrzewamy na suchej patelni, dodajemy zmielone przyprawy, chwilkę podgrzewamy aby wydobyć z nich aromat.
Mięso należy naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć marynatą, następnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na drugi dzień mięso obsmażamy z każdej strony na dużym ogniu aby zamknąć pory i pieczeń uczynić bardziej soczystą.
Mięso przekładamy do naczynia do pieczenia, wino lekko zagrzewamy na patelni na której smażyliśmy mięso, po czym przelewamy je do mięsa. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 2 godziny, co 15 minut mięso należy polewać wytworzonym sosem. Jest doskonałe zarówno do obiadu - na ciepło, jak i do pieczywa i sałatek - na zimno.
Smacznego :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 09-12-10| Czytano: 8156 razy |komentarz [0]
Pieczeń w winie komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz