Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Węgry

Pieczony Karp z Orzechami

Składniki:

1 karp (ok. 2-2,5kg)
ok. 250 ml białego wina
4 duże cebule
3 ząbki czosnku
100 g orzechów laskowych
200 g orzechów włoskich
3 łyżki natki pietruszki
masło
sól i czarny pieprz

Pieczony Karp z Orzechami - sposób wykonania:

Sprawionego, oczyszczonego karpia dzielimy na dzwonki. 2 cebulę i 4 ząbki czosnku drobno siekamy. Dodajemy 2 łyżki
posiekanej natki pietruszki i tą mieszaniną nacieramy karpia. Posypujemy dzwonki solą i dużą ilością świeżo

mielonego pieprzu, a następnie zalewamy winem i odstawiamy w chłodne miejsce.

Smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Karpia wraz z marynatą przekładamy do naczynia, dolewamy resztę wina i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Zapiekamy, około 30-35 min, aż do zarumienienia i odparowania wina.

W międzyczasie orzechy tłuczemy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dusimy przez kilka minut na mniejszym ogniu pokrojone cebule. Dorzucamy orzechy, zwiększamy ogień i smażymy do zrumienienia cebul.

Dzwonki wyjmujemy na chwilę z piekarnika, posypujemy usmażoną cebulką z orzechami, zapiekamy przez kolejne 10 min.
Przed podaniem posypujemy pietruszką.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 21560 razy |komentarz [0]
Pieczony Karp z Orzechami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz