Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Dziczyzna

Pieczony udziec sarny

Czas 45 minut Porcji 8 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg udźca sarniego z kością
1/5 kg tłustego boczku wieprzowego lub słoniny
3 łyżki smalcu
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki żytniej
1 cebula
1/2 selera
1/4 litra czystego bulionu z kości
1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany
sól i pieprz do

Pieczony udziec sarny - sposób wykonania:

Mięso należy dokładnie umyć i osączyć z wody, odfiletować.
Odfiletowane mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temperaturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Do nagrzanego (250 st. C) piekarnika włożyć kość i opiekać ją aż będzie ciemno-brązowa.

Przełożyć kość do garnka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do odparowania połowy płynu (szumując).
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć i wytrzeć do sucha, naszpikować pokrajanym w słupki (zamrożonym) boczkiem lub słoniną i czosnkiem, natrzeć pieprzem a następnie oprószyć mąką. Na patelni silnie rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Seler pokrajać w kostkę i obgotować w osolonej wodzie, a cebulę pokrajać w pół-talarki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ogniotrwałego naczynia (lub brytfanny), włożyć seler i cebulę, piec pod przykryciem, polewając bulionem i wytworzonym sosem, aż mięso będzie miękkie (około 2 do 3 godzin).
Po upieczeniu mięsa wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso, jeszcze około 15 minut (mięsko "dojdzie" i będzie bardziej soczyste).
Wytworzonym gorącym sosem, zahartować śmietanę i połączyć z resztą sosu (nie gotować), doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.
Przed podaniem pokroić mięso w poprzek włókien na plastry (o grubości około 2 cm) i polać przygotowanym sosem.
Smacznego


Prześlij przepis

Kamiś | 25-05-08 | Czytano: 61409 razy | komentarzy [0]
Pieczony udziec sarny komentarz



Opinie i komentarze na temat Pieczony udziec sarny kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pieczony udziec sarny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje