Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbas...
| 2015-03-26 15:28 |

ikonka Komentarz Tytul
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa....
| 2015-03-26 9:54 |

ikonka Komentarz Temperatura pokojowa
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie m...
| 2015-03-20 22:43 |

ikonka Komentarz Emilka
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze ...
| 2015-03-20 17:30 |

ikonka Komentarz Tytul
Tak już jest z przepisami w diecie Dukana. Zamienia się codzienne produkty na zastępcze i w efekcie nie są tak łądne jak...
| 2015-03-18 11:10 |

ikonka Komentarz Tytul
ciasteczka przepyszne,lecz mi wyszly za rzadkie.
Ciasto rozlalo sie na cala blache,tak ze musialam kroic na male ...
| 2015-03-16 17:54 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super...
| 2015-03-15 10:54 |

ikonka Komentarz Tytul
przepisy na tym blogu są rewelacja!!!!!
...
| 2015-03-10 13:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Piegusek

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Piegusek - składniki:

biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki maku

krem:
pół litra śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa

wierzch:
2 galaretki truskawkowe
2 paczki delicji wiśniowych


Piegusek - sposób wykonania:

Piegusek Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Do miseczki wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem i makiem. Do ubitych białek wlewamy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach, krótko tak aby tylko żółtka połączyły się z białkami. Do masy wsypujemy stopniowo mąkę wymieszana z makiem i mieszamy za pomocą łyżki by piana nie opadła. Ciasto wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wymiary blaszki to około 25x35 cm. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wody /wrzątku/. Studzimy. Śmietanę ubijamy aż będzie sztywna, wlewamy przestudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników.
Pianę wylewamy na ciasto a na niej układamy delicję, wstawiamy do lodówki by masa zastygła. Rozpuszczamy 2 galaretki w 750 ml wrzątku, studzimy gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce by dobrze zastygło. Jest pyszne, świetnie wygląda i jest proste do zrobienia.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 03-02-13 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz