Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Piegusek - składniki:

biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki maku

krem:
pół litra śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa

wierzch:
2 galaretki truskawkowe
2 paczki delicji wiśniowych


Piegusek - sposób wykonania:

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Do miseczki wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem i makiem. Do ubitych białek wlewamy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach, krótko tak aby tylko żółtka połączyły się z białkami. Do masy wsypujemy stopniowo mąkę wymieszana z makiem i mieszamy za pomocą łyżki by piana nie opadła. Ciasto wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wymiary blaszki to około 25x35 cm. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wody /wrzątku/. Studzimy. Śmietanę ubijamy aż będzie sztywna, wlewamy przestudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników.
Pianę wylewamy na ciasto a na niej układamy delicję, wstawiamy do lodówki by masa zastygła. Rozpuszczamy 2 galaretki w 750 ml wrzątku, studzimy gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce by dobrze zastygło. Jest pyszne, świetnie wygląda i jest proste do zrobienia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz