Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Piegusek

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Piegusek - składniki:

biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki maku

krem:
pół litra śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa

wierzch:
2 galaretki truskawkowe
2 paczki delicji wiśniowych


Piegusek - sposób wykonania:

Piegusek Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Do miseczki wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem i makiem. Do ubitych białek wlewamy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach, krótko tak aby tylko żółtka połączyły się z białkami. Do masy wsypujemy stopniowo mąkę wymieszana z makiem i mieszamy za pomocą łyżki by piana nie opadła. Ciasto wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wymiary blaszki to około 25x35 cm. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wody /wrzątku/. Studzimy. Śmietanę ubijamy aż będzie sztywna, wlewamy przestudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników.
Pianę wylewamy na ciasto a na niej układamy delicję, wstawiamy do lodówki by masa zastygła. Rozpuszczamy 2 galaretki w 750 ml wrzątku, studzimy gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce by dobrze zastygło. Jest pyszne, świetnie wygląda i jest proste do zrobienia.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 03-02-13 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz