Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Piegusek

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Piegusek - składniki:

biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki maku

krem:
pół litra śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa

wierzch:
2 galaretki truskawkowe
2 paczki delicji wiśniowych


Piegusek - sposób wykonania:

Piegusek Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Do miseczki wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem i makiem. Do ubitych białek wlewamy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach, krótko tak aby tylko żółtka połączyły się z białkami. Do masy wsypujemy stopniowo mąkę wymieszana z makiem i mieszamy za pomocą łyżki by piana nie opadła. Ciasto wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wymiary blaszki to około 25x35 cm. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w szklance wody /wrzątku/. Studzimy. Śmietanę ubijamy aż będzie sztywna, wlewamy przestudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników.
Pianę wylewamy na ciasto a na niej układamy delicję, wstawiamy do lodówki by masa zastygła. Rozpuszczamy 2 galaretki w 750 ml wrzątku, studzimy gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce by dobrze zastygło. Jest pyszne, świetnie wygląda i jest proste do zrobienia.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 03-02-13 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz