Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Piernik bez miodu
Czas 60 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
3 szkl mleka
3 szkl cukru (kryształ)
kostka margaryny
3-4 szkl mąki
opakowanie przyprawy do piernika (średnie)
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka powideł śliwkowych
2-3 łyżki kakao
bakalie (według uznania)
Piernik bez miodu - sposób wykonania:
Mleko, cukier i margarynę gotujemy razem i studzimy. Dodajemy mąkę ale stopniowo by nie zrobiły się grudy. Następnie mieszamy razem wszystkie "sypkie" produkty i dodajemy do ciasta dobrze mieszając. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy całe jajko i cały czas mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i bakalie.
RADA: nigdy nie mieszamy składników tego ciasta mikserem gdyż robi się zakalec !!!
Pieczemy ok.40-50 minut w temp.180-200c. gdy przypadkiem ciasto się nie dopiecze ustawiamy piekarnik na troszkę wyższa temp i pieczemy jeszcze chwile.
Sprawdź wykałaczką lub drewnianym patyczkiem czy ciasto się już upiekło, gdy patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy, to znaczy że ciasto już jest dobre.
Dekorować lub przekładać ciasto wedle gustu :-) CIASTO JEST NAJLEPSZE NA NASTĘPNY DZIEŃ!
P O L E C A M :-) ŻYCZĘ SMACZNEGO.
Prześlij przepis ~Gosc | 06-01-11 | Czytano: 14127 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Piernik bez miodu prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują