Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Piernik Dukana

Czas 25 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 6 jajek
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżki słodzika do pieczenia
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Piernik Dukana - sposób wykonania:

Miksujemy białka na sztywną pianę, dosypujemy słodzik nie przestając miksować.
Następnie wlewamy żółtka, wsypujemy kakao, mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką.

Powstałą masę wykładamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut. Polecam włożyć do zimnego piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie się powoli nagrzewało wraz z piekarnikiem i wyjdzie puchate jak pierzynka.

Polecam wypróbować Piernik Dukana wersja II
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Dieta | 04-08-10| Czytano: 31965 razy |komentarz [9]
Piernik Dukana komentarz



9 komentarzy

Autor
temperatura
2010-11-15 18:06

a w jakiej temperaturze piec?

Autor
Piernik Dukana
2010-11-15 18:42

w 180 stopni C:)
Podam jeszcze piernik z innego przepisu, który robię, trochę bardziej skomplikowany ale jest przepyszny.

Autor
Tytul
2010-11-21 22:31

dodajemy chyba skrobię kukurydzianą anie mąkę i wydaje mi się że trochę tych jajek za dużo białka można owszem do woli ale tyle żółtek?

Autor
piernik dukana
2010-11-21 22:52

to proszę dać mniej.. nie można zadowolić każdego. Będąc na tej diecie wiadomo, że chodzi o skrobię

Autor
piernik
2010-12-03 20:10

Jajek jest dla mnie w sam raz. Trzeba tylko bardzo dobrze wymieszać składniki, bo jak się tego nie zrobi, to gdzie żółto i białko ścinają się oddzielnie i robi się ciasto z jajecznicą, co nie jest zbyt smaczne. Ale ogólnie, bo dobrym wymieszaniu piernik jest dobry. Tylko trzeva go jeść przez 3 dni

Autor
Tytul
2011-08-08 8:48

jakiej uzywacie przyprawy do piernika ?? bo w sklepach to wszystkie sa z mąką pszenną , a jak się juz trafi bez mąki<kamis> to ma w składzie cukier ;/

Autor
piernik
2011-08-08 9:03

przyprawę do piernika można spsocić samemu :-) będzie wówczas miała skład zgodny z dietą :-). Wystarczy zmielić kilka przypraw i gotowe.

Autor
Foremka
2011-12-19 15:59

Hej! Jakiej wielkosci formeke uzyc do tego przepisu? Keksowke, czy wieksza normalna blaszke? Pozdrawiam

Autor
blaszka
2011-12-19 18:43

jakąkolwiek, byleby nie była zbyt duża ponieważ ciasto wyjdzie bardzo niskie. Do pieczenia ciast Dukana warto zaopatrzyć się w małe blaszki

Linia tła strony

Dodaj komentarz