Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Piernik na piwie

Czas 50 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

750 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
150 g masła
6 jajek
35 dag miodu
350 g cukru trzcinowego
szklanka ciemnego piwa
po garści bakali: morele żurawina śliwki suszone, orzechy włoskie, migdały
szczypta soli

lukier: cukier puder i sok z cytryny

Piernik na piwie - sposób wykonania:

Masło wrzucamy do miski, ucieramy z cukrem dodajemy żółtka i ucieramy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę połączoną z sodą i przyprawą do piernika. Dodajemy roztopiony i przestudzony miód oraz piwo, miksujemy. Do ciasta wsypujemy pokrojone bakalie. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie.
2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, wlewamy ciasto. Pieczemy 1h w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny)
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 15-12-12| Czytano: 9279 razy |komentarz [0]
Piernik na piwie komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz