Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 65 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Piernik świąteczny - składniki:

pół szklanki wody
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki cukru
2 szklanki maki krupczatki
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu (gryczanego lub inny)
kostka masła
5 jajek
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów włoskich (uprażone)

dekoracja:
lukier
gotowe ozdoby
sok malinowy
biała czekolada

Piernik świąteczny - sposób wykonania:

Przepis na piernik świąteczny z programu Ewa gotuje. Wodę wlewamy do rondelka a do niej wkładamy: cukier, przyprawę do piernika, kakao, masło oraz miód. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż się rozpuści. Następnie masę studzimy i dodajemy do niej żółtka.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, wymieszać dokładnie.
Uwaga: piernik na mące krupczatce jest bardziej puszysty, możemy jednak mąkę dodać pół na pół z mąką pszenną.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy uprażone (10 minut w 200 stopniach C, w piekarniku) orzechy, mieszamy.
Masę przelewamy do foremek (z podanych proporcji wyjdą nam 2 keksówki) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą, pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz