Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 65 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Piernik świąteczny - składniki:

pół szklanki wody
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki cukru
2 szklanki maki krupczatki
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu (gryczanego lub inny)
kostka masła
5 jajek
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów włoskich (uprażone)

dekoracja:
lukier
gotowe ozdoby
sok malinowy
biała czekolada

Piernik świąteczny - sposób wykonania:

Przepis na piernik świąteczny z programu Ewa gotuje. Wodę wlewamy do rondelka a do niej wkładamy: cukier, przyprawę do piernika, kakao, masło oraz miód. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż się rozpuści. Następnie masę studzimy i dodajemy do niej żółtka.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, wymieszać dokładnie.
Uwaga: piernik na mące krupczatce jest bardziej puszysty, możemy jednak mąkę dodać pół na pół z mąką pszenną.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy uprażone (10 minut w 200 stopniach C, w piekarniku) orzechy, mieszamy.
Masę przelewamy do foremek (z podanych proporcji wyjdą nam 2 keksówki) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą, pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz