Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 65 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Piernik świąteczny - składniki:

pół szklanki wody
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki cukru
2 szklanki maki krupczatki
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu (gryczanego lub inny)
kostka masła
5 jajek
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów włoskich (uprażone)

dekoracja:
lukier
gotowe ozdoby
sok malinowy
biała czekolada

Piernik świąteczny - sposób wykonania:

Przepis na piernik świąteczny z programu Ewa gotuje. Wodę wlewamy do rondelka a do niej wkładamy: cukier, przyprawę do piernika, kakao, masło oraz miód. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż się rozpuści. Następnie masę studzimy i dodajemy do niej żółtka.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, wymieszać dokładnie.
Uwaga: piernik na mące krupczatce jest bardziej puszysty, możemy jednak mąkę dodać pół na pół z mąką pszenną.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy uprażone (10 minut w 200 stopniach C, w piekarniku) orzechy, mieszamy.
Masę przelewamy do foremek (z podanych proporcji wyjdą nam 2 keksówki) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą, pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz