Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Piernik świąteczny

Czas 65 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Piernik świąteczny - składniki:

pół szklanki wody
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki cukru
2 szklanki maki krupczatki
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu (gryczanego lub inny)
kostka masła
5 jajek
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów włoskich (uprażone)

dekoracja:
lukier
gotowe ozdoby
sok malinowy
biała czekolada

Piernik świąteczny - sposób wykonania:

Piernik świątecznyPrzepis na piernik świąteczny z programu Ewa gotuje. Wodę wlewamy do rondelka a do niej wkładamy: cukier, przyprawę do piernika, kakao, masło oraz miód. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż się rozpuści. Następnie masę studzimy i dodajemy do niej żółtka.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, wymieszać dokładnie.
Uwaga: piernik na mące krupczatce jest bardziej puszysty, możemy jednak mąkę dodać pół na pół z mąką pszenną.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy uprażone (10 minut w 200 stopniach C, w piekarniku) orzechy, mieszamy.
Masę przelewamy do foremek (z podanych proporcji wyjdą nam 2 keksówki) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą, pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 17-12-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz