Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Piernikowe muffinki

Czas 55 minut Porcji 30 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

250 g mąki pszennej
50 g cukru (najlepiej brązowy)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka gorzkiego kakao
125 g masła
150 g miodu
100 g migdałów (drobno pokrojone)
foremki na muffinki
polewa czekoladowa

Piernikowe muffinki - sposób wykonania:

Na wstępie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C.
Miód, cukier i masło podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia. Mieszamy.
Następnie masę odstawiamy do wystudzenia.
Gdy masa wystygnie dodajemy (ciągle mieszając) po jednym jajku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Ciasto mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą masę, dodajemy migdały.
Formy do muffinek smarujemy tłuszczem, następnie wypełniamy ciastem do 3/4 objętości. Pieczemy 20-25 minut do momentu aż muffinki będą miały złotobrązowy kolor. Muffinki wyciągamy z formy gdy przestygną, studzimy je na kratce (aby odparowały). Gdy przestygną polewamy je polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.

Polewa czekoladowa do ciasta

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 26-11-10| Czytano: 7736 razy |komentarz [0]
Piernikowe muffinki komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz