Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Czas 55 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierogi ruskie - składniki:

Ciasto na pierogi:
25 dag mąki
pół szklanki dobrze ciepłej wody
1 żółtko
łyżeczka oleju lub masła
szczypta soli

Farsz:
0,5 kg ziemniaków
25 dag twarogu
sól, pieprz
1 spora cebula

Pierogi ruskie - sposób wykonania:

Przepis na wigilijne pierogi ruskie, które posmakują każdemu. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepło wodę, jednocześnie wyrabiając gładkie ciasto. Wody dajemy około pół szklanki, tak aby ciasto nie było za maziste ale też dobrze się formowało.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Połowę zrumienionej cebulki dodajemy do farszu, resztę zostawiamy do polanie.
Ziemniaki wraz z twarogiem zagniatamy na gładką masę, bez grudek, dodajemy cebulkę oraz sól i pieprz wg uznania. Najlepiej spróbować pamiętając, że smak farszu musi być wyraźny, lekko pikantny.
Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut.
Pierogi ruskie podajemy polane cebulką.
  • Currently 3.83/5

3.8/5 (6 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-16 13:24 nie takie szybkie
przepis ok, ale na pewno nie na 55 min. Mi to zajęło ponad 3 godziny, aż się spóźniłem na wykład. Pozdrawiam - M.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-29 10:07 pierogi
spotkałam się z takim sposobem przygotowywania pierogów, zresztą kołduny robi się tylko z surowym mięsem i są smaczne, jednak myślę, że takie pierogi trzeba dłużej gotowac, przynajmniej 6-8 minut od wypłynięcia (uważając przy tym by ciasto się nie rozleciało)



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-20 15:20 :)
Zrobiłam dzisiaj.To moje pierwsze w życiu ruskie u?miechTroszkę pracochłonne ale wyszły przepyszne. Polecam wszystkim!



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-23 13:57 Tytul
proste zrobic farsz i ciasto



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-31 18:32 Ciasto na pierogi
Nigdy nie dodaję do ciasta pierogowego ani żótka ani całego jaja. Ciasto po dodaniu jaja jest twarde. Mąka, woda i sól - to wszystko. Ważne, aby woda była bardzo ciepła, wręcz gorąca, tak, żeby nie poparzyć rąk a jednocześnie móc zagnieść ciasto.
Pozdrawiam
Waldemar



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-31 18:37 Ruskie
Dodawanie cebulki do farszu - nigdy tego nie robię, zawsze do polania używam smalcu wytopionego ze słoninki lub boczku + cebulka w kosteczkę.
Co do polewania pierogów - uwielbiam pierogi polane kwaśną śmietaną. Spróbujcie - pycha.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz