Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi ruskie

Czas 55 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto na pierogi:
25 dag mąki
pół szklanki dobrze ciepłej wody
1 żółtko
łyżeczka oleju lub masła
szczypta soli

Farsz:
0,5 kg ziemniaków
25 dag twarogu
sól, pieprz
1 spora cebula

Pierogi ruskie - sposób wykonania:

Przepis na wigilijne pierogi ruskie, które posmakują każdemu. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepło wodę, jednocześnie wyrabiając gładkie ciasto. Wody dajemy około pół szklanki, tak aby ciasto nie było za maziste ale też dobrze się formowało.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Połowę zrumienionej cebulki dodajemy do farszu, resztę zostawiamy do polanie.
Ziemniaki wraz z twarogiem zagniatamy na gładką masę, bez grudek, dodajemy cebulkę oraz sól i pieprz wg uznania. Najlepiej spróbować pamiętając, że smak farszu musi być wyraźny, lekko pikantny.
Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut.
Pierogi ruskie podajemy polane cebulką.
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (7 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 19-01-11| Czytano: 188920 razy |komentarz [10]
Pierogi ruskie komentarz



10 komentarzy

Autor
nie takie szybkie
2011-12-16 13:24

przepis ok, ale na pewno nie na 55 min. Mi to zajęło ponad 3 godziny, aż się spóźniłem na wykład. Pozdrawiam - M.

Autor
pierogi
2012-03-29 10:07

spotkałam się z takim sposobem przygotowywania pierogów, zresztą kołduny robi się tylko z surowym mięsem i są smaczne, jednak myślę, że takie pierogi trzeba dłużej gotowac, przynajmniej 6-8 minut od wypłynięcia (uważając przy tym by ciasto się nie rozleciało)

Autor
:)
2012-06-20 15:20

Zrobiłam dzisiaj.To moje pierwsze w życiu ruskie :)Troszkę pracochłonne ale wyszły przepyszne. Polecam wszystkim!

Autor
Tytul
2012-06-23 13:57

proste zrobic farsz i ciasto

Autor
Ciasto na pierogi
2013-12-31 18:32

Nigdy nie dodaję do ciasta pierogowego ani żótka ani całego jaja. Ciasto po dodaniu jaja jest twarde. Mąka, woda i sól - to wszystko. Ważne, aby woda była bardzo ciepła, wręcz gorąca, tak, żeby nie poparzyć rąk a jednocześnie móc zagnieść ciasto.
Pozdrawiam
Waldemar

Autor
Ruskie
2013-12-31 18:37

Dodawanie cebulki do farszu - nigdy tego nie robię, zawsze do polania używam smalcu wytopionego ze słoninki lub boczku + cebulka w kosteczkę.
Co do polewania pierogów - uwielbiam pierogi polane kwaśną śmietaną. Spróbujcie - pycha.

Autor
Brajan
2015-06-13 9:14

No właśnie dodałem jajko według przepisu ciasto twarde ciężko się skleja jestem tego samego zdania że woda goraca maka,sól to wystarczy by mieć fajne ciasto pozdrawiam

Autor
Malgorzata
2015-12-15 14:01

Przepis idealny , gotujemy 8 min po wyplynieciu !!
Zawsze dodajemy cebulke do farszu !! Zawsze dodaje zoltko do ciasta !!!

Autor
Miecia
2016-04-20 13:27

Do farszu trzeba dodać suszoną mięte i dopiero wtedy pierożki ruskie są pyszne!!!

Autor
Anka
2016-04-20 16:48

Ciekawy pomysł z miętą do farszu. Spróbuję następnym razem.

Linia tła strony

Dodaj komentarz