Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Pierogi wileńskie

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1/2 kg mąki
szklanka mleka
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia

Pierogi wileńskie - sposób wykonania:

Przepis na pierogi wileńskie pochodzi od mojej babci z Wilna. Pierogi są pyszne, lepszych w życiu nie jadłam. Powyższe składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie rozwałkowujemy cisto.

Wycinamy krążki wkładamy farsz (np grzybowy, z kiszonej kapusty). Formujemy pierogi. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aby uzyskać rumiany kolor. Można je podać z barszczem czerwonym :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-11-08| Czytano: 72248 razy |komentarz [5]
Pierogi wileńskie komentarz



5 komentarzy

Autor
polecam
2011-12-13 16:00

moja babcia tez pochodzi ze Wschodu i te pierogi to u nas tradycja.Mozna je takze upiec w piekarniku wtedy sa mniej kaloryczne,ale smazone sa smaczniejsze:)

Autor
Tytul
2012-08-29 14:49

No ciasto jak ciasto ,ja bym wolala przepis na jakis farsz:) Pozdrawiam..

Autor
gość
2015-12-06 22:40

Pamiętam je z dzieciństwa są przepyszne, były robione raz w roku na Wigilię

Autor
Kamiś
2015-12-07 9:27

Wszystko co jest robione raz w roku jest pyszne :-) Taki urok Wigilii.

Autor
dorodnepomidory.bloog.pl
2016-01-19 19:02

Ciekawe są te smażone pierogi na wschodzie. Ja z kolei koło Tykocina jadłam smażone pierogi z makiem - pyszne : )

Linia tła strony

Dodaj komentarz