Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierogi wileńskie - składniki:

1/2 kg mąki
szklanka mleka
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia

Pierogi wileńskie - sposób wykonania:

Przepis na pierogi wileńskie pochodzi od mojej babci z Wilna. Pierogi są pyszne, lepszych w życiu nie jadłam. Powyższe składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie rozwałkowujemy cisto.

Wycinamy krążki wkładamy farsz (np grzybowy, z kiszonej kapusty). Formujemy pierogi. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aby uzyskać rumiany kolor. Można je podać z barszczem czerwonym u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-13 16:00 polecam
moja babcia tez pochodzi ze Wschodu i te pierogi to u nas tradycja.Mozna je takze upiec w piekarniku wtedy sa mniej kaloryczne,ale smazone sa smaczniejszeu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-29 14:49 Tytul
No ciasto jak ciasto ,ja bym wolala przepis na jakis farszu?miech Pozdrawiam..


kulinarne przepisy Dodaj komentarz