Strona główna >>
Dania główne >>
Grzyby Pierogi z grzybami
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Ciasto:
- 350 g maki
- jajko
- pół szklanki wody
- sól
Farsz:
- 750 g grzybów leśnych
- 2 cebule
- łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- pół kajzerki i mleko do je namoczenia
Pierogi z grzybami - sposób wykonania:
Grzyby oczyszczamy, kroimy an plastry, na dno patelni podlewamy wody i dusimy na niej grzyby przez około 10-15 minut do momentu aż będą miękkie.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę szklimy na maśle. Bułkę moczymy w mleku.
Wszystkie składniki mielmy, zmielone doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy bułkę tartą.
Z podanych wyżej składników zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na stole, po czym szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Możemy podawać ze zrumienioną na maśle cebulką.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 14-09-10 | Czytano: 23187 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi z grzybami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują