Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Pierogi z grzybami

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
- 350 g maki
- jajko
- pół szklanki wody
- sól

Farsz:
- 750 g grzybów leśnych
- 2 cebule
- łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- pół kajzerki i mleko do je namoczenia

Pierogi z grzybami - sposób wykonania:

Grzyby oczyszczamy, kroimy an plastry, na dno patelni podlewamy wody i dusimy na niej grzyby przez około 10-15 minut do momentu aż będą miękkie.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę szklimy na maśle. Bułkę moczymy w mleku.
Wszystkie składniki mielmy, zmielone doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy bułkę tartą.
Z podanych wyżej składników zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na stole, po czym szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Możemy podawać ze zrumienioną na maśle cebulką.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 14-09-10| Czytano: 19370 razy |komentarz [0]
Pierogi z grzybami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz