Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi z kapustą i mięsem

Czas 50 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

ciasto:
1/2 kg mąki
ok. 3/4 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli

farsz:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
1/2 kg mięsa /może być filet z indyka, kurczaka lub inne/,
1 łyżeczka wegety,
sos ciemny sojowy
1 do 1/5 cm imbiru,
1 ząbek czosnku.

Pierogi z kapustą i mięsem - sposób wykonania:

Robimy ciasto:
do mąki wlewamy wodę dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i dobre do rozwałkowania tak jak na zwykłe pierogi/oczywiście można sobie składniki mąki lub wody wyrównać/.

Farsz:
kapustę wcześniej opłukaną i wysuszoną kroimy jak do surówki na cieniutkie krążki,
mięso mielimy ,imbir trzemy lub kroimy drobniusieńko ,czosnek wyciskamy przez wyciskarkę .Do pokrojonej kapusty dodajemy
zmielone mięso,imbir , czosnek, wegetę i 1łyżkę sosu sojowego i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkować cieniutko /ok. 3 mm/ i wykroić szklanką krążki , na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi tak żeby powstał stożek / nie jak normalne pierogi/.
Przygotowujemy dużą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy , rozgrzewamy i układamy pierogi jeden przy drugim /lekko ściśnięte stożkiem do góry/ i podpiekamy po 1 minucie podlewamy pierogi wodą , przykrywamy i przez 10-15 min powinny się prażyć , uważać żeby nie przypalić.Gotowe pierogi przekładamy na półmisek , lekko polewamy sosem sojowym są zdrowe i smaczne.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 01-08-12| Czytano: 4172 razy |komentarz [0]
Pierogi z kapustą i mięsem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz